„Borainkat igyekszünk a savakra hangolni, ennek megfelelően az átlagosnál korábban szüretelünk. Ez a rendszer persze csak akkor adhat kiegyenlített végeredményt, ha alacsonyan tartjuk a termésátlagot. Nálunk ez jellemzően hat fürtöt jelent tőkénként. A savak mennyisége nemcsak az egyensúlyt, hanem a bor eltarthatóságát is befolyásolja, és a megfelelően eltalált érettségi fok a friss, gyümölcsös ízek garanciáját is jelenti.
A szüreti időzítés azonban nemcsak a bor lendületét meghatározó savak miatt fontos, hanem annak érdekében is, hogy az alkohol se szálljon el. Nálunk ez a szerkezeti elem jellemzően 12-13% között mozog. Nem gondolom, hogy a borkedvelőknek otthon vagy akár egy étteremben könnyű dolga lenne a 15% alkoholtartalmú borokkal, főleg így nyáron. Azt tartom ideálisnak, ha egy nyolcfős társaság nyolc üveg bort el tud fogyasztani.
Ha ezek a borok megfelelő arányokkal bírnak – amire mi a Sabarnál törekszünk –, akkor ez után ember módjára lehet felállni. Szerintem ennek is a borkultúra részének kellene lennie, hiszen egy ilyen szituáció tenné lehetővé a különböző borok összehasonlítását.”