Nagyon korán kaptam Kossuth-díjat

2013. augusztus 18. 18:00

Aczél György egy nagyon jó ember volt. Akinek tudott, segített, bárkit fogadott. Interjú.

2013. augusztus 18. 18:00
Juhász Ferenc
hvg.hu

„Ezt a rendszerváltás után ön is átélte, akkor a költészete is meglehetősen a háttérbe szorult. Milyen érzés megélni, hogy valaki az egyik legünnepeltebb művészből egyszer csak légüres térbe kerül?

El kellett viselni. Erre nem tudok mást válaszolni. El kellett ezt is viselni. Én nagyon korán kaptam Kossuth-díjat. Húszéves voltam, így már fiatalon megtudtam, hogy létezik olyan, hogy Kossuth-díj. Egy induló költő azonban nem ezzel foglalkozik, hanem azzal, hogy megjelenjen. Hogy legyen kötete. Hogy mi lesz a további sorsom, azt itt az utca végén tudtam meg, Veres Pétertől, akiről ma szintén nagy a hallgatás, pedig egy igen nagy jelenség volt. Az utcán futottunk össze, megveregette a vállam, majd közölte, hogy valami nagy öröm fog érni. Hát ez volt a Kossuth-díj, amit Révai József adott át nekem, és ami nyilván sok irigyemet is hozta. (...)

Milyen ember volt Aczél György az ön szemében?

Aczél György egy nagyon jó ember volt. Akinek tudott, segített, bárkit fogadott. A többi író is rendszerint engem küldött hozzá kéréseikkel, amiért én, bevallom, mérges is voltam. Még testvér-barátomra, Nagy Lászlóra is, aki szintén hozzám jött, hogy nem vették fel az unokahúgát az egyetemre, beszéljek Aczéllal. Miért pont én? Ő is ugyanúgy felmehetett volna, ők is tegező, jó viszonyban voltak. Mert, hogy neki »a kérés nagy szégyen«. Nekem ne legyen az, ha engem küld maga helyett? Pilinszky János is, az angyali természete mellett ellentmondásos helyzetekbe is tudott keveredni. Soha nem felejtem el: kint voltunk Londonban egy íródelegációval, ahol Pilinszky eltűnt. Vissza akartam vinni a szállodába, de ő összeismerkedett egy oxfordi diákkal, akivel bejárták a várost, ittak, majd az utcán kirabolták őket. Semmire nem emlékezett, mindenét elvitték. Arra ébredtem, hogy két hatalmas rendőr jön befelé a szobámba, János kint zokog az asztalnál. Úgy adtuk össze neki a pénzt, hogy haza tudjon jönni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2013. augusztus 19. 01:30
"Aczél György egy nagyon jó ember volt." Akkor vigyen virágot a sírjára! (Egy szálat átadhat Lendvai Ildikónak is...)
Soma
2013. augusztus 18. 23:49
Minden kornak van értékrendje. Az is egyfajta értékrend, ha nincs se érték, se rend. Ma ebben élünk. Aztán majd csak jön valamiféle szintézis, ami után megint elkezd kialakulni ennek a kornak is az értékrendje. Szerintem az is érték, ha valaki nem szúrja hátba azt, aki mellett valaki lett.
feketemacska
2013. augusztus 18. 22:09
Aczélnak volt gyerekszobája. És tudott minden formátumban disztingválni. a kélgyóhoz hasonlítanám,mert tudott siklani és átsiklani problémák között,mindig jól keverte a lapokat,tudta a széljárást.szeme mint a sasé volt.felismerte a tehetséget. De a rendszerrel való lojalitását nem lehet megkérdőjelezni.
kulalak
2013. augusztus 18. 21:32
Ezt direkt csinálja a hvg. Pukkasztó cím, hogy olvassák. Benne meg egy öreg költő emlékei, akinek a műveit nem bírom, de nem köpköd, nem is ítél, csak mesél. Ez van, neki pont jól jött az egész 48-90 időszak, ő nyert, most mit is csinálhatna mást, mint hallgat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!