A harmadik út vége

2013. augusztus 08. 07:48

A Bálványosi Szabadegyetemen való Schiffer-részvétel annak a beismerése volt, hogy harmadik út márpedig nem létezik.

2013. augusztus 08. 07:48
Beck Tamás
Népszava

„Harmadik úton most azt a kifejezetten »magyar« utat értem, amelyet már a múlt század harmincas éveinek szociográfusai is szorgalmaztak. Elképzelésüket tételesen épp oly kevéssé fejtették ki, akár a Fidesz és a Jobbik közös szellemi ősforrásának számító, »szegedi gondolat« nevű szellemi katyvasz. Inkább hivatkozási alapként szolgált azon politikusok számára, akik az érdekszférák szorításában vergődő ország függetlenségét óvták volna. Ebben az értelemben harmadik utat emlegetni manapság merő anakronizmus.

A harmadik útnak lehet azonban egy másik értelme is hazánkban. Jelentheti azt az ösvényt, amelyet azok járnak, akik számára az elmúlt huszonhárom évben kialakult politikai váltógazdaság egyik szereplője sem hiteles. Alighanem ezt a tömegeket érintő kiábrándultságot ismerte fel az LMP vezetése évekkel ezelőtt, s ennek köszönheti a törvényhozásba való bejutását is. Emlékezetes, hogy a legutóbbi választások két fordulója között Lendvai Ildikó együttműködési ajánlattal kereste meg Schiffert, a kétharmados Fidesz-többség megakadályozása érdekében. »Jobban kellett volna kormányozni!« ‒ válaszolta akkor az LMP vezetője, aki nyilván nem akarta kompromittálni magát a szocialistákkal saját szavazótábora előtt.

Most megkérdezhetnénk Schiffertől: egy MSZP-vel való összefogás a demokrácia védelmében nem fért bele politikájukba? A Fidesznek tett látványos gesztus ellenben elfogadható számukra? Mert a Bálványosi Szabadegyetemen való részvétel bizony annak a beismerése volt, hogy harmadik út márpedig nem létezik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2013. augusztus 08. 11:41
Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy agyondicsérem Schiffert. Nem is teszem, de nem véletlen, hogy egyre többen veszik észre, hogy ha van egyáltalán hiteles ellenzéki politika ma Magyarországon, akkor az Schiffer nevéhez köthető. Ha kritizál, odafigyelek. Schiffer megértette, hogy a "ki, kit győz le"-féle politizálás az eltiporni a másikat-féle politika bénító. Megkockáztatom: ő megértette, hogy a magyarországi politikai közegre nem jellemző a nyugat Európát, de még inkább az amerikai közéletet eluraló egyre sorvasztóbbnak bizonyuló liberalizmus. Hazai liberálisaink nagy hibája, hogy ezt képtelenek felfogni, szocialistáink pedig a rájuk jellemző ostobaság folytán csak kapkodják a fejüket. Ezért van az, hogy szinte a korabeli osztályharcot idéző zsigeri gyűlölet uralja a hazai politikai közéletet, hogy képtelenek vagyunk meghaladni azt a szemléletet, amely két antagonisztikus mezőre osztja a társadalmat és amely konzerválja az örök szembenállást. Nem is volna ez nálunk igazán gond, hiszen ennek hazai követői nem számottevőek, legyőzésük nem okozna különösebb gondot. A probléma az, hogy aránytalanul nagy a nyugati támogatottságuk. Na, akkor hajrá Schiffer! mert ellenzékre szükség van, és jobb, ha az nem hazug, hiteltelen és romboló, hanem hiteles és építő.
citizen queen
2013. augusztus 08. 11:35
Minden tiszteletem Schifferé, hogy részt vett egy, a határon túli magyarság számára létrehozott rendezvényen. Végre egy baloldali politikus, aki nem fordít hátat látványosan és otrombán a határon túli magyaroknak. Vártam is, hogy melyik bal-lib médiamunkás rúg majd bele ezért... Hát most megtörtént.
Burkus Gordon
2013. augusztus 08. 11:19
A Harmadik út Csurkával kihalt.
kjkj945
2013. augusztus 08. 10:32
És mi lesz a negyedik út végre????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!