A prelegitim állapot és a rendőrminiszter-effektus

2013. július 15. 16:07

Prelegitim állapotban vergődik az egész politikai osztály és – kénytelenek vagyunk kimondani – az egész magyar társadalom.

2013. július 15. 16:07
Csizmadia Ervin
NOL

„Az ellenzék szemében minden egyes kormányzati döntés vagy cselekvés csak bizonysága a kormány illegitimitásának, és a kormányoldal nem kevésbé radikálisan ugyanezt gondolja az ellenzék fellépéséről a kormányzat intézkedéseivel szemben. Ha valaki elolvassa az említett könyvet, látni fogja, az ilyen helyzeteknek nincs »jó« megoldása. Vagy az egyik fél fojtja meg a másikat, vagy a másik az egyiket. A praktikákat, az öldöklő eljárásokat nem lehet mederben tartani mindaddig, amíg maga az alapszituáció, esetünkben a prelegitim helyzet létezik. A prelegitim helyzetnek pedig teljesen logikus kelléke a »rendőrminiszter-effektus«, a fékezhetetlen politikai küzdelem – a másik totális felmorzsolásig. Erre a szituációra bajosan jelentenek gyógymódot a hagyományos eszközökkel megírt politikai programok, vagy a mai ellenzéki térfélen mutatkozó belső küzdelem a miniszterelnök kiválasztásáért. Az alapkérdés ugyanis nem itt, hanem ott található, hogy kinek van releváns mondanivalója a prelegitim állapot felszámolására, vagy legyünk óvatosabbak: mérséklésére.

Egyelőre ilyen jellegű programoknak, elképzeléseknek a nyomát sem látjuk. Hogy a Zweig-könyvhöz térjünk vissza: a mi mai történetünk nagyjából ott tart, mint amikor Napóleont megkoronázzák. Tudjuk persze, hogy amikor Napóleon – Elba idején – végleg bukik, Fouché is vesztesen hagyja el a színpadot, de hát mennyi minden történik még addig. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy nálunk csak egy »rendőrminiszter« van, meglehet, a »rendőminiszter-effektus« mindent és mindenkit átható módon van jelen. S ettől olyan nehéz bármilyen kis lépést is tenni előre. Prelegitim állapotban vergődik az egész politikai osztály és – kénytelenek vagyunk kimondani – az egész magyar társadalom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
allover
2013. július 15. 22:27
A "totális felmorzsolásra" mi fel vagyunk készülve! Nincs helye többé országunk elárulásának bárhol is e világban, továbbvaló liberálisan demokratikus kirablásának, fletók, attisok, gondonkák ilyen-olyan kapcsolt vállalkozásainak, és persze titkos, egyéb zsebeinek teletömésének! Engem pedig hagyjál ki a "te" magyar társadalmadból, csizmadia f@szkalap!
kálmi
2013. július 15. 20:07
Addig, amig a szavazati arányok adják a legitimitását egy kormánynak, addig prelegimitásról zagyválni lehet, de minek?
Axxtro
2013. július 15. 19:30
Egy dologban igaza lehet ennek a mentálisan összeborult hólyagnak. Ezzel a posztkommunista ellenzékkel nem lehet mit kezdeni, csak ledarálni lehet.
várúr
2013. július 15. 18:48
A NOL átlagolvasdóinak ez a "prelegitim" kissé bonyolult. Nekünk mesterkélt. Továbbá hazug.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!