Rolók és rácsok

2013. június 29. 09:38

Miközben Európában még csak kételkednek a magán-nyugdíjpénztári rendszer mindenhatóságában, addig itthon két újabb pénztár húzta le a rolót a héten.

2013. június 29. 09:38
Szilágyi Richárd
MNO

Miközben Európában még csak kételkednek a magán-nyugdíjpénztári rendszer mindenhatóságában, addig itthon két újabb pénztár húzta le a rolót a héten: először a Pannónia, majd az Aranykor Nyugdíjpénztár közgyűlése döntött a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolásáról. A siratóasszonyok szerepét felvállaló balliberális sajtó persze kormányzati »kivéreztetésről« beszél, miközben szemérmesen hallgat arról, hogy a magánkasszákhoz végsőkig ragaszkodó tagok tulajdonképpen nem hajlandók saját zsebből finanszírozni a pénzintézetek működését. A kettős mérce persze nem meglepő, hiszen ezen lapok – élükön a Népszabadsággal, a Világgazdasággal vagy éppen az Indexszel – az elmúlt években mindent elkövettek, hogy jó színben tüntessék fel a kötelező magánnyugdíjpénztárakat, miközben a pazarló gazdálkodásról hallgattak.

A Magyar Nemzet 2009 óta tényfeltáró cikkek sorozatában számolt be a főként multinacionális hátterű cégek működését és vagyonkezelését övező visszásságokról. Talán valamennyi szerepük nekik is van abban, hogy – némi noszogatás után – a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete határozataival ötmilliárd forintot sikerült visszaszerezni a korábban jogtalanul levont vagyonkezelési költségekből. Többek között a Magyar Nemzet által feltárt ügyek alapján indított vizsgálatokat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is, amelyek eredményeként jelenleg több nyomozás zajlik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2013. június 29. 11:37
Miért kellett a nyugdíjpénztárakba rakott pénzeket végső soron az államnak garantálni? Azért, mert ott is tudták, hogy bizonytalan a begyűjtött pénzek sorsa. Hiába, a piac kiszámíthatatlan, de azért az emberek csak bízzanak benne. Ha meg szép csendben elfogyak ezek a pénzek, ki tudja hová, majd fizet az állam. De akik "kezelik" addig is jó hasznot húznak belőle. Legyen akkor inkább az államnál ez a pénz, hiszen előbb utóbb úgyis neki kellett volna jót állni. És nem kell hitelből betömni a folyó fizetési kötelezettségből hiányzó, átirányított pénzek által keletkezett lyukat. A lengyelek is hozzányúlnak a rendszerhez, és egyik érvük éppen az így keletkező hiány. Egyébként miért nem teszi senki pénzét ezekbe a pénztárakba? Vagy ha teszik is páran, így már miért nem éri meg? Kevés lett a lenyúlható zsozsó?
kesztió
2013. június 29. 10:32
Briliáns a logika! A Daewoo konszern csődjéből kiindulva nem kellene államosítani akkor a földgolyó teljes autóipari ágazatát?
pikkpakk
2013. június 29. 09:53
még a végén kihozzák a droidkák,hogy orbán milllen jót tett velünk,hogy ellopta a nyugdíjainkat...
kamasuka
2013. június 29. 09:51
Kint nem felt. szoci-libsi pártkatonák működtetik azokat, nem úgy, mint itthon. Tehát akár működhet is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!