A többkulcsos szja nem elég

2013. június 24. 17:45

Az egykulcsos nem volt képes dinamizálni a gazdaságot.

2013. június 24. 17:45
Kis Miklós
Gazpol blog

„Az egykulcsos nem volt képes dinamizálni a gazdaságot, a népszerűségének pedig sokat ártott, hogy a munkavállalók túlnyomó többségének csökkent a nettó fizetése 2012-ben – ennek oka persze nem az egy kulcs bevezetése, hanem az adójóváírás kivezetése volt. Mára az ellenzék egységesen a többkulcsos szja mellé állt.

Az MSZP, amelynek a képviselői még megszavazták az előző ciklusban a kvázi egykulcsos szja-t, immár a programjuk középpontjába emelik a többkulcsost.

Mint a fentebbiekből kitűnik, elkötelezettje vagyok a többkulcsos szja-nak. Most mégis azt mondom, a többkulcsos újbóli bevezetése önmagában nem garantálja, hogy bármi is jobb lesz. Van ugyanis egy rossz hírem az MSZP-nek: a többkulcsos szja-tól még nem lesz baloldali a gazdaságpolitika. Az persze remek, ha a több kulcs lehetővé teszi, hogy az így nyert bevételtöbblet egy részét adókedvezményként (adójóváírásként) megkapják az alacsonyabb jövedelműek, és ezt a program tartalmazza is. Jelzem, hogy még ez sem a baloldaliság non plus ultrája. Ez ugyanis rövid távon okoz nettó keresetnövekedést, középtávon a bruttó bérnövekedés dinamikájából vesz vissza, ami a munkaadónak előnyös – ami persze nem baj, csak mint mondtam, nem ettől válik baloldalivá  a gazdaságpolitika, hanem attól, ha a rendszer átalakítása után maradó többletbevételt baloldali módjára  költik el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2013. június 24. 19:21
Kis Miklós direkt nem olvassa a KSH jelentéseit!!
kjkj945
2013. június 24. 19:19
Az mszpnek 10millio kulcsos kell minden embernek más és más!
atila68
2013. június 24. 19:11
Az egykulcsos nem volt képes dinamizálni a gazdaságot. Hazudta Kis Miklós.
kamasuka
2013. június 24. 18:03
Hajrá, kampányoljatok adóemeléssel! :D Aztán nehogy Orbán behozza a 9%-ot 2014 január 1-től, mert rosszul lesztek ha esetlegesen magyaráznotok kell, hogy miért is emeltetek ... :D (De erre nem kerül sor, mert buták vagytok ehhez az országhoz IS.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!