A botrány, amiben élünk

2013. június 22. 11:38

A „nemzeti rock” dalszövegei mögül is abszolút kiérződik a költői ambíció, legfeljebb a tematika nem éppen a mi ízlésünk szerint való. Interjú.

2013. június 22. 11:38
Erdős Virág
Magyar Narancs

Valóban a kezedre játszik a kor, amiben élünk, és Orbán Viktor poétikai haszna nem elhanyagolható tényező, de elég abszurd állítás lenne, hogy a verseid kultikussá válása nem a te érdemed. Mások is írnak politizáló irodalmat, mégse lesz belőle sok ezer megosztás a Facebookon.

Ez egyáltalán nem olyan biztos. Egy jelentős részükre – pont a Facebook nagyon is »szűrt« nyilvánosságának köszönhetően – talán csak kevésbé látunk rá. De például az orulunkvincent.blog.hu-n már a 61. részénél tart a »jobboldali költők borzalmasan gyönge versei« című, igazán szórakoztató sorozat. Ezek a versek a maguk közegében nyilván nagyon is népszerűek, különben nem születne belőlük ennyi. Egyébként szerintem az igazán jelentős tömegeket megmozgató »nemzeti rock« dalszövegei mögül is abszolút kiérződik a költői ambíció, legfeljebb a tematika nem éppen a mi ízlésünk szerint való. (...)

Mutattál itt a körút sarkán egy ismerős koldust.

Igen, vele jó barátságban vagyok, egy féllábú, vak bácsika, aki reggeltől estig itt áll a sarkon és koldul. Egyébként egy közeli hajléktalanszállón lakik, és lelkes rajongója a kortárs magyar irodalomnak. Mikor tavaly télen ment a rádióban a Pimpáré és Vakvarjúcska, örömmel újságolta, hogy hallotta. Több versemben is szerepel, és egyébként igazad lehet: talán a kötet borítójára került graffiti fura, mankós figurájából is az ő szomorú alakja sejlik elő. Amúgy pont mostanában gondolkodtam el rajta, hogy a mindennapoknak milyen kijózanítóan kíméletlen keretet ad az ő szüntelen jelenléte. Bárhová indulunk reggel, bárhonnan érkezünk meg este, ő ott áll a sarkon és tartja a dobozkáját. Ettől valahogy az egész életünk eleve más kontextusba helyeződik. Még nyilvánvalóbb és még inkább letagadhatatlan lesz a botrány, amiben élünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2013. augusztus 26. 12:21
Klubrádiót hallgatsz ? Nocsak ...
Arno111
2013. július 07. 18:22
Igen.Egy vacak rádióm van a konyhában és csak ez jön be rajta.Remekül lehet mosogatni,hagymát pucolni és minden olyan munkát gyorsan elvégezni amit utálok.Csak a férjem nem érti,hogy néha miért káromkodok.Tréningnek is jó,mert így egy pillanatra sem felejtem el,hogy kik és milyen tetvek a munkatársaik egyes riportalanyaik.
atila68
2013. július 01. 14:58
Virágos erdő, azt vágom. Egyébként ő kicsoda?
neven
2013. június 29. 22:12
Jobb lesz ha a hozzád hasonló ballibsi Dopemanotokat tanulmányozod!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!