Ki a (nem) magyar?

2013. június 30. 17:31

A Fidesz szerint néhány túlcsorduló, nemzetinek titulált indulat által vezérelt fiatal tiszteletlen gesztusa az egész külhoni magyarság meggyőződése.

2013. június 30. 17:31
autognomia
Hacsaknem

„Olvasom, hogy Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület elnöke »Turista vagyok, nem magyar« feliratú pólót ajándékozott Bajnai Gordonnak Kolozsváron. (…)

Mondanám, hogy egy egyszerű udvariatlan gesztus ez. (…) Mondhatnám, ha a magyar kormánypárt nem sietett volna rögtön igazságot tenni az ügyben. Ha a Fidesz nem ragaszkodott volna ahhoz, hogy megmagyarázza, miként értelmezzük Sorbán egyéni villanását. A Fidesz szerint ugyanis a különleges ajándék azt bizonyítja, hogy »a külhoni magyaroknak mélységesen igazuk van.«

Mert a Fidesz szerint bárkinek joga van bárkiről magyarsági bizonyítványt kiállítani, vagy azt megvonni. Mert szerintük néhány túlcsorduló, nemzetinek titulált indulat által vezérelt fiatal tiszteletlen gesztusa az egész külhoni magyarság meggyőződésének egyetlen, és hiteles megtestesítője. Mert amikor Bajnai Gordon látogat Erdélybe, akkor olcsó kampánycél vezérli, amikor Orbán-Kövér-Semjén-Németh & Co. teszi tiszteletét akár egy választási kampány kellős közepén, akkor a drága jó erdélyiek lelkiállapota felőli őszinte és ártatlan érdeklődés a mozgatórugó.

Elegem van abból, hogy mindig van valaki, aki jogot formál arra, hogy kinyilatkoztassa, milyenek az erdélyi magyarok. Vagy az anyaországiak. Vagy a kárpátaljaiak. Hogy mit akarnak, mit nem akarnak, miben hisznek, mit gondolnak, mi fáj nekik, és mitől mennek a falnak. Elegem van ebből a politikai távvezérlésű nemzeti tudathasadásból. Az állandó méricskélésből, a másik ember identitásának fáradhatatlan megkérdőjelezéséből. Hogy ki a jó magyar, ki a rossz magyar, egyáltalán ki a magyar, és ki nem az.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2013. július 01. 09:06
Aki magyarnak érzi magát, az nem akad fenn senki véleményén. Magyar, és kész. Aki meg nem érzi magát magyarnak, azt mindig is idegesiteni fogja ez a kérdés szóba kerül. A világ már csak ilyen eccerűen működik.
Felebarát
2013. július 01. 05:54
mire gondolt a költő :_D
Tündér_Lala
2013. június 30. 20:24
Kéremszépen (ha valakinek újdonságot mondanék) a magyarság egy közösség. Az e közösséghez tartozásnak vannak jogi vonatkozásai, az állampolgárság és az ezzel járó jogok és kötelezettségek, de vannak identitásbeli (még fontosabb)vonatkozásai, mennyire azonosul a közösséggel (mennyire vállalja hagyományait, kultúráját, mennyire hajlandó - néha akár személyes érdekei ellenére is - a közösség egészének és egyéneinek és előrejutásáért dolgozni, áldozatot hozni. A jogi vonatkozás alig mond valamit az egyén közösséghez való viszonyáról (ha az ország területén született, akkor ha igényli, magyar állampolgár lehet).
USsange
2013. június 30. 20:14
Valaki magyarázza már el (bár nagy valószínűséggel az összes vállalkozó szelleműt már rég kiikszeltem :) ), hogy bajnai mi a búbánatot tett eddig a magyarságért vagy Magyarországért? Ha egyik-másik ballib mégis bepróbálkozna a válasszal e reménytelen feladat ellenére, megkérném értelmes magyar barátaimat, hogy tolmácsolják a szavait. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!