A Síp utcai Kádár-rendszer

2013. május 21. 16:52

Vajon mi az oka annak, hogy a Mazsihisz szellemisége az elmúlt negyed században alig változott?

2013. május 21. 16:52
Gadó János
Szombat

„Mi vezetett Feldmájer Péter Mazsihisz elnök bukásához? Vajon mi az oka annak, hogy a Mazsihisz szellemisége az elmúlt negyed században alig változott? Mi az oka annak, hogy Zoltai Gusztáv 1990 óta rendületlenül őrzi hatalmát?


Egyfelől tudjuk, hogy Zoltai nagyszerű taktikus, mindig a háttérbe húzódik, onnan mozgatja a szálakat, másokat tol előtérbe, hadd gyűrődjenek azok, maga csak ritkán szól, megválasztva a legjobb pillanatot, tömören, nemes egyszerűséggel. Húzásaihoz rendelkezésére áll a Mazsihisz többmilliárdos költségvetése és az apparátus, amelyek fölött jelentős hatalommal rendelkezik.

Ez azonban csak hatalomtechnika, a legitimációhoz nem elég. Mi az a szellemiség, amely őt hatalomban tartja? Mert ugye a Kádár-rendszer lényegét sem lehet egyedül Kádár János jellemvonásaival megmagyarázni.

A Mazsihisz politikai kultúrája

1989 előtt a magyar zsidóságnak kétfajta életmegnyilvánulást engedélyezett a kádári hatalom: a formális vallásos működést és a náci népirtásra való emlékezést – utóbbit inkább csak házon belül. Izrael Állam nevét említeni sem volt szabad, csakúgy, mint az amerikai zsidó közösségét vagy a szovjet zsidók megpróbáltatásait. A Síp utca szellemisége ennek megfelelően alakult: a korrumpáló rendszer fölött azzal vigasztalták magukat az ott dolgozók, hogy Magyarországon más nem lehetséges: ha nem lenne Kádár, visszajönnének a nyilasok. 1944 traumájával a hátuk mögött kiegyeztek azzal, hogy a rendszer sem az önálló zsidó életet, sem az antiszemitizmust nem tűri.

Paradox módon a lényeg 1990 után sem változott, mert az antiszemitizmus addig falra festett ördöge 1989 után élő valósággá vált. A hitközség Síp utcai székháza – a szabadság rövid mámora után – újra fenyegetett várrá alakult, a kapuk bezárultak (vagy inkább: ki sem nyíltak), s aki az épületbe tévedt, mint időutazó, hirtelen a Kádár-rendszer dohos légkörében találta magát.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
perszekutor
2013. május 21. 20:26
"Godot"-ra várva: ==A milliárdosra duzzadó költségvetés segítségével mindent és mindenkit kényelmesen nyugalomban tarthatott – ’jut is, marad is’ alapon. A hirtelen jövedelmek a korszerűtlen berendezkedést stabilizálták, mint egy arab sejkségben. A gépezet kiköpött magából mindenkit, aki komolyan modernizálni akart. A reformerek többnyire csöndesen odébbálltak, nem akartak botrányt. A Síp utcai Kádár-rendszert konzerválta az a tény is, hogy a magyar zsidóság nagy többsége erősen asszimilált – önképében a vallásnak amúgy sincs sok jelentősége. Identitásának alapja a demokratikus, emberjogi, kisebbségvédő antifasizmus, ami tökéletesen beleillik a magyar baloldal politikai kultúrájába.== ==...mivel a honi zsidóság túlnyomó része zsigerből irtózik mindentől, ami jobboldali – lévén, hogy Nyugat-Európától eltérően itt nincs világos határvonal jobboldal és szélsőjobb között.== Gadó nem a mai Európában és Magyarországon él, vagy nem érzékel semmit? Dehogynem, csak úgy tesz, mintha nem... Vagy Lauderék bízták meg ezzel, vagy magától is rájött, hogy az "oszd meg és uralkodj"- ot új alapokra kell helyezni, különben csökkennek az 'anyagi lehetőségek'. A nemsokára bekövetkező magyar nemzeti megtisztulás alatt és után a régi gárdával, a régi technikákkal és a régi jelszavakkal semmire sem mennek. Vigyázat magyarok! Ezek már a holnaputánra készülnek.
Bábeli békák
2013. május 21. 19:06
A Gadó még él???
atila68
2013. május 21. 18:22
Vajon mi az oka annak, hogy a Mazsihisz által képviselt szellemiség az elmúlt száz évben nem változott?
OberEnnsinnen
2013. május 21. 18:19
A magyarországi zsidóság tragédiája: szerettek - nagyon szerettek - volna jókais, gárdonyis stb. értelemben igazi, jó magyarok lenni. (Az I. világháborúban sokuk komoly kitüntetéssel harcolt, vitézül.) Sajnos, - elsősorban Trianon miatt - ez nem sikerülhetett. A magyarországi magyarok tragédiája: A II. világháborút, s a XX. század első felét szerették volna a relatív fair play szellemében irányítva letudni. 1944. március 19. miatt ez sem sikerült. Magyarország személyi állományban, emberanyagban hihetetlenül súlyos veszteségeket szenvedett el a XX. század folyamán. A zsidóság szerepe a magyar konzervatív értelmiség mellett az ország fennmaradásában ennek fényében még értékesebb. Aki az általánosítások, előítéletek rabja, tudnia kell: Minden népcsoportban vannak, voltak, lesznek hitvány emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!