A hatalom vitakultúrája

2013. április 14. 15:34

Nyilvánvalóan minden kormány vét, véthet hibákat. Az ellenzék alapvető feladata, hogy ezekre felhívja a figyelmet, elemezze azokat.

2013. április 14. 15:34
Solymosi Frigyes
NOL

Képtelen vagyok azt is megérteni, hogy a kormányrúd megtartása érdekében a Fidesz politikusai miért a jelenlegi utat választották. Miért nem próbálják hatásosan, demokratikus módon vezetni az országot, amivel kiválthatnánk a nyugati világ elismerését is?Miért nincs annyi önbizalmuk, hogy olyan feltételek mellett szerezzenek győzelmet a következő választáson, amilyen körülmények között sikert értek el 2010-ben? Elszomorító, hogy nimbuszunk fokozatosan halványul, nemzetközi reputációnk csökken, és – ellentétben a korábbi időszakkal – a nyugati politikusok és a külföldi média szörnyű dolgokat állít kormányunkról, demokráciánk vadhajtásairól. Miért volt és van erre szükség? Azok a magyarázatok, hogy a bennünket bíráló politikusok a hazai ügyeket illetően valójában tájékozatlanok, meglehetősen primitívek.

Az ezt hangoztatók megfeledkeznek arról, hogy a hazánkban lévő külképviseletek feladata országaik kormányának felelősségteljes és pontos tájékoztatása. Melyik kormány engedhetné meg magának, hogy követségei félrevezessék? Hogy saját hitelüket kockáztatva leveleket írjanak egy másik ország kormányfőjének. Ennél az illetékeseknek jobb magyarázatot kellene kitalálniuk. Való igaz, hogy az Európai Uniónak meglehetősen sok gondja van, és nincs arra sem ereje, sem ideje, hogy folyamatosan a magyar ügyekkel, demokráciánk különlegességeivel, a kormányfő megszólalásaival foglalkozzék. Félő azonban, hogy az Economist cikkírójának lesz igaza, hogy semmi nem marad következmények nélkül. Hazánk számára (is) megalázónak tartom, hogy a bajor parlament elnöke, a CSU tagja egyszerűen bezárta az ajtót házelnökünk előtt.

A nyugati világ számos vonatkozásban képes arra, hogy rosszallását különböző módon kifejezze, amit hosszú távon a „magyar emberek” is érzékelni fognak. Ennek egyik jele, hogy Németországban a gyerekek részére készítettek egy filmet, melyben a magyarországi demokráciát állítják pellengérre. Hogyan tudjuk majd a német gyerekek agyába betáplált, bennünket elítélő analízist megváltoztatni? Ebbe a kategóriába sorolom azt a nemzetközi felmérést is, melyben hazánk a vendégszeretet szempontjából a 116. helyezést érte el. Szilárd meggyőződésem, hogy ez nem igaz, és ebben már szerepet játszik a nyugati sajtó és politika által országunkat ért folyamatos bírálatok miatti előítélet is. Hozzáfűzném mindezekhez, hogy a külföldi tudományos konferenciákon az ember már alig tud kibújni a kellemetlen kérdések elől. És sorolhatnám tovább!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2013. április 15. 10:21
"Nyilvánvalóan minden kormány vét, véthet hibákat. Az ellenzék alapvető feladata, hogy ezekre felhívja a figyelmet, elemezze azokat." De az is nyilvánvaló kellene, hogy legyen a szerző számára, hogy az elemzés nem azonos az arcátlan, tényeket semmibe vevő hazudozással, rágalmazással! A szerző szerint: „Azok a magyarázatok, hogy a bennünket bíráló politikusok a hazai ügyeket illetően valójában tájékozatlanok, meglehetősen primitívek.” Akkor a szerző nyissa ki a szemét és tájékozódjon a valóságban: A TV közvetítette az EU Parlament egyik, Magyarországgal foglalkozó ülését. Európai parlamenti képviselők csoportja színielőadást rendezett, leragasztott szájjal egy magyar újság üresen hagyott első oldalát mutatta be „Censored” felírattal. A kormány épp annyi nyílt kritikát kap, mint elődei. Hol élnek azok a szerencsétlenek, akik az EU parlamentben a magyarországi cenzúráról mutatnak be színielőadást? Nem néznek ATV-t, nem olvasnak Népszavát és egyéb kormányellenes sajtótermékeket, amelyekben nemcsak kritika, hanem kormányellenes hazugságok rágalmak is szabadon megjelenhetnek! A választóknak vannak lehetőségei, hogy információhoz jussanak. Olvashatnak HVG-t, Magyar Narancsot, Népszabit, Népszavát, 168 órát, stb: Hallgathatják a „Drága Bolgár Urat” a Klub rádión, Gyönyörködhetnek Kálmán Olgában és vendégeiben az ATV-n. Egy diktatúrában ez lehetetlen lenne! Ha a „szabad sajtó” annyira szabad, hogy akármilyen szemenszedett hazugságot olvasói elé tálalhat és az újságírók arcán olyan vastag a bőr, hogy semmitől sem képesek elpirulni, akkor azt is bemutathatja üres első lapoldalával és a nagybetűs „CENSORED” felirattal, hogy őt cenzúrázták, holott valójában nem cenzúrázták. Ezt az újságot leragasztott szájú EU parlamenti képviselők a parlamentben bemutatott színielőadás keretében diktatúra és a cenzúrázás bizonyítékként mutathatták be egy olyan tekintélyes intézményben, mint az Európai Parlament.
countrystudy
2013. április 15. 06:51
először is, a hibát elkövetik,nem vétik,mert akkor épp helyesen cselekszik másodszor,miféle finom modort kér számon,frigyes mester? a ballibek odáig süllyedtek,hogy kintről várják a hatalomra jutásukat,bármi áron-minden áron.mit nekik Magyarország.
kuzmics
2013. április 14. 22:57
Hasznos idióta!
Peter8811
2013. április 14. 18:55
Solymosi elvtárs ti a bírálatra gumilövedékes választ adtatok ami csak azért nem jó, mert nagyon csípi a szemet. Te is felelős vagy érte, mint a Bokros, Gyurcsány, Bajnai gumilövedékes triumvirátust támogató egyed.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!