Thatcher előtt, Thatcher után

2013. április 09. 17:17

Margaret Thatcher ideológiai nézetektől függetlenül viszonyítási ponttá vált.

2013. április 09. 17:17
Schaller Ernő
Kerdem

„Thatcher politikájának bírálói gyakran felemlegetik a társadalmi olló szétnyílását, azonban ezek a hangok megfeledkeznek arról, hogy ez a politika érte el azt is, hogy egy birodalmi nemzet, mely évszázadokon át a világ történelmét aktívan meghatározta, ismét feléledt a második világháború után rátört álmából. Ma Nagy-Britannia részben a 80-as évek politikájának köszönhetően az európai élet, a nyugati létforma egyik gazdasági és kulturális központja. Napjainkban egy olyan ország képét látjuk melyben százezrek élik át 20. század mintáján értelmezhető »brit álmot«.
 
Thatcher egy olyan élhető berendezkedést teremtett, mely a szegénynek lehetővé teszi a kitörést a saját erejéből, és lehetőséget biztosít a gazdagoknak, hogy befektetéseikkel egyszerre erősítsék a vállalkozásaikat és társadalmukat. Úgy erősítette az egyéni törekvéseket és vállalkozókedvet, hogy visszaadta a közösség önrendelkezését és önbecsülését. Mindezek mellett legfontosabb talán, hogy Margaret Thatcher ideológiai nézetektől függetlenül viszonyítási ponttá vált. Nélküle más lenne Európa, de Nagy-Britannia biztosan. És nélküle talán Magyarországra is másként, máskor köszöntött volna rá a szabadság. Köszönjük neki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2013. április 10. 10:45
Számomra Tecsör asszony egyik legnagyobb húzása az volt, amikor a szocialista Mitterand francia elnökkel vállvetve sírdogált Gorbacsovnak, hogy ne adja fel a keleti blokk katonai megszállását. Ezért talán megbocsátható, ha nem rendített meg e "kiváló" (ugyan kinek?) politikus hozsannázása.
Selamat
2013. április 10. 08:51
"Thatcher egy olyan élhető berendezkedést teremtett, mely a szegénynek lehetővé teszi a kitörést a saját erejéből, és lehetőséget biztosít a gazdagoknak, hogy befektetéseikkel egyszerre erősítsék a vállalkozásaikat és társadalmukat" Egy frászt! Elmosta azt a mentalitást, amelyik valaha naggyá tette az országát. Helyette olyan országot teremtett, ahol mindennek alapja a pénz lett, s mindaz, ami azzal megvehető. Semmi más nem számit. Ha van pénzed, vagy valaki. Ha nem, magadra vess. Aztán vergődj ki a magad erejéből, ha birsz. Teljesen kiölte azt a fajta mentalitást, amit az (általam ugyan nem szeretetett) torrykban is létezett, hogy együtt vagyunk egy ország, ahol kultúra, tudás, hazaszeretet, közös célok, minden együtt dolgozik. Amúgy, valóban mindent megtett a saját országáért, amiért akkor is becsülöm, ha mégoly undoritó volt, ahogy titokban Gorbacsovot győzködte, ne engedjék ki karmaikból a nyugat-kelet közötti "védősávot", benne, minket sem. Ahogy elnéztem a hireket, kb annyian táncolnak halál hire örömükben, mint amennyien becsülték. Most látható csak igazán hogy mennyire megosztotta a saját népét.
Nosam
2013. április 09. 20:51
Ő volt az, aki szerint a ma már béke Nobel béke díjas Nelson Mandela terrorista volt. :) Mekkorát tud fordulni a világ.
saddlenode
2013. április 09. 18:01
ding-dong the witch is dead! http://www.redpepper.org.uk/dispelling-the-thatcher-myths/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!