Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

„Senkit nem hagyunk az út szélén”

2013. április 15. 21:26

A Fidesz-kormány és a kormányt támogatók köre felrúgta az európai liberális demokráciák egyik alapelvét, a társadalmi szolidaritást.

2013. április 15. 21:26
Niedermüller Péter
Niedermüller Péter
Galamus

Közhelynek számít, hogy a kormány szegényellenes politikát folytat. De ma már az is látszik, hogy ennél többről van szó. A kormány, a kormánypárt szegényellenes hangulatot kelt, miközben mélyen megveti és megbélyegzi a szegényeket, a nehéz sorsú embereket, a kisiklott vagy zsákutcába jutott életeket. Az elhíresült lázári mondatok, a szociális segéllyel csalók állandó, bántóan és igaztalanul általánosító felemlegetése, a közmunka és a közfoglalkoztatás körüli hazudozások és csúsztatások, a nagyvonalú munkanélküli juttatások emlegetése csupán néhány kiragadott példa egy hosszú sorból, csupán illusztrálják a kormányzati narratívát. De ugyanebbe a narratívába illik, ugyanezt a társadalomképet szolgálja a Fidesz-kormány oktatáspolitikája, a szegregáció lehetőségének a visszacsempészése, Parragh László embertelen »marhaságai« a szakképzésről és az inasokról, vagy éppen Demján Sándor elképzelései a társadalmi költségek csökkentéséről, a felsőoktatásról, a munkáról – hogy megint csak néhány kiragadott példát említsek.

Mindennek alapján nem túlzás azt állítani, hogy a Fidesz-kormány és a kormányt támogatók köre felrúgta az európai liberális demokráciák egyik alapelvét, a társadalmi szolidaritást, kirekeszti a társadalomból a szegényeket, elesetteket, rászorulókat, a demokráciával összeegyeztethetetlen függőségi viszonyokat teremt, alattvalókra vágyik, nem független, kreatív, önálló polgárokra. Ily módon azonban hosszú távra tönkreteszi az országot, elvágja a jövőtől, és arra törekszik, hogy visszavezesse az egyszer már meghaladott múltba. Másként szólva, világnézetileg, kulturálisan és mentálisan gyarmatosítani akarja az országot. De előbb-utóbb mindenkinek el kell döntenie, elfogadja-e, tudomásul veszi-e, eltűri-e ezt az »új Magyarországot«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hozso
2013. április 16. 10:27
Érdemes figyelembe venni,van-e anyagi forrás,lehet,hogy a szegényellenesség-bár nem teljesen találó kifejezés-nem Orbán rögeszmélye,hanem a körülmények nyomása.Nincs pénz szociális rendszerek fenntartására,csak annak jut aki tesz érte, alapja meg a szűkös szűkülő források és nem szegényellenes kurzus.Csúnya dolog csak a pénzt figyelembe venni,de lényege a dolognak,valamilyen úton módon a hátrányt szenvedő kap -e pénzforrást vagy nem.Nem pénzügyi felelőtlenség-e szűkös anyagi viszonyok között szociális kifizetéseket bővíteni.
ShamrockJ
2013. április 16. 10:14
Te is jol eleldegelsz a semmittevesbol budos labu, igy elo peldaja vagy, hogy nem hagytak az ut szelen, pedig oda valo vagy.
toportyántiszteletes
2013. április 16. 10:13
300Ft-os szarrágóktól ennyi várható.Szerintük elvárható kevésbé jó helyre születettektől,ha már haszontalan rokkantak lettek,csendben dögöljenek meg és nem szem előtt.
Ouroboros
2013. április 16. 09:33
Nem is hagynak senkit az út szélén. Belelökik az árokba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!