Alaptörvényt az Uniónak!

2013. április 15. 16:42

Az obskúrus, ilyen-olyan bizottságok által emlegetett „uniós elvek” helyett foglaltassék írásba az Unió alaptörvénye, annak alkalmazásához pedig állítsák fel a közösség alkotmánybíróságát.

2013. április 15. 16:42
Michnai Attila
Heti Válasz Online

…legyen nyilvános, ami nyilvánvaló! Konkrétan: hogy a 2003-évi, az EU-s tagság tárgyában megtartott, 83,76% igent hozó népszavazással mi bizony lemondtunk az ország függetlenségéről egy nagyobb, általunk a mostanában tapasztaltak szerint alig befolyásolható közösségbe történő belépés kedvéért. És ha e tényt illetékeseink hajlandók lennének végre – a nagyközönség értésére is adva – tudomásul venni, úgy lépéseiket is illene hozzá igazítani.

Engedjük ezért szabadjára a viszonyainkban rejlő feszültséget és beszéljünk végre arról, ami vitánk valódi tárgya, vagyis nemzeti önrendelkezésünk mibenlétének szabályairól. Konkrétan: melyek azok a pontosan meghatározott keretek, melyek – minden tagra érvényes módon – meghatározzák a tagállami jogalkotás korlátait? Az obskúrus, ilyen-olyan bizottságok által emlegetett »uniós elvek« helyett foglaltassék ezért írásba az Unió alaptörvénye, hozzá, annak alkalmazásához pedig állítsák fel a közösség alkotmánybíróságát. Ez a bírói testület egyedül lenne jogosult a mostani vitánkhoz hasonló ügyekben megfellebbezhetetlenül dönteni, mégpedig az érintett felek világhatalmi, gazdasági súlyától függetlenül. És alighanem ez utóbbi körülmény az, amely miatt az ötlet a mi agyunkból, és nem valamelyik befolyásos tagállam illetékesének fejéből pattanhatott ki.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
popzene
2013. április 15. 21:42
Hát pedig ez nagyon egyszerű. Az Unió alkotmánya az alapító szerződés, alkotmánybírósága pedig az EU Bírósága Luxembourgban. Lehet, hogy az elnevezések nem egyeznek, de a funkciók pontosan ugyanazok.
trabantkombi
2013. április 15. 20:39
"Az iráni elnök szerint nem az atombomba, hanem a hanyatló nyugat az igazi fenyegetés." Van egy baltás minelnökünk, aki tökéletesen azonos ideológiát képvisel az iráni elnökkel, a halott csavezzal, az észak-koreai fasszal, és a többi elmebeteg diktáotr seggfejjel! És még jobban is teljesítünk! 2014!!!!
Csomorkany
2013. április 15. 20:29
Hát, nem tudom, szeretném-e, hogy uniós alkotmányba foglalják a homokosok házasodási jogát, ellenben kihagyják a kereszténységet... Inkább ne legyen alkotmány, majd csak kibírjuk valahogy.
KannibálTatárÚr
2013. április 15. 20:03
Van egy áthidaló megoldásom: Legyen EU-s alkotmány és az Úniót alkotó államoknak is legyen alkotmánya. Az úniós alkotmány legyen érvényes az Únió munkaterületein (Brüsszel, Strssburg, EP), a tagállamok alkotmánya pedig a tagállamok területén, de ne függjenek egymástól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!