IMF vs. Orbán – miért dolgoznak kevesen?

2013. április 02. 12:29

Közgazdaságilag igaz, csak éppen a kisgyermekek bőrére növelné a GDP-t.

2013. április 02. 12:29
Kis Miklós
Gazdpol blog

„Az IMF stábjának javaslatai a foglalkoztatás növelésére:

1. Foglalkoztatásbarát adóztatása az alacsony jövedelműeknek (nyilvánvalóan adójóváírás, vagy más típusú adókedvezmény, jelenleg ugyanis a minimálbérre is 16 százalékos az szja).

2. A közmunkaprogramok átalakítása képzési és kompetencia (képesség) fejlesztő programokká

3. A nők foglalkoztatottsági arányának növelése úgy, hogy az IMF szerint túl hosszú ideig kapott anyasági pénzbeli ellátásokat át kellene csoportosítani magas színvonalú gyermekellátó intézményrendszerre.

A harmadik pont ugye közgazdaságilag igaz, csak éppen a  kisgyermekek bőrére növelné a GDP-t. Ezzel az erővel a gyermekmunka bevezetését is lehetne javasolni, ez is növelné a munkaerőkínálatot, és jól felnyomná a potenciális GDP-növekedési rátát.

Jó ellátó rendszerre persze szükség van. Ha az anya gyorsan vissza akar térni a munkába, tudja azt megtenni. De ez lehetőleg az anya döntése legyen valóban, ne külső kényszer (ez a jelenlegi anyasági támogatások mellett is gyakran külső kényszer.)

Az IMF első 2 pontja viszont valóban igaz. Az adóéket az alacsonyabb jövedelműeknél az egykulcsos adó növelte, ami csökkenti a foglalkoztatást, emellett nem is méltányos.

A közmunkáról pedig régóta tudjuk, hogy a legkevésbé hatékony munkaerőpiaci eszköz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
racer
2013. április 02. 14:20
Az első két ponthoz a következőeket is érdemes figyelembe venni: - a szociális alapon torzított adóredszer mindig rossz eredményt fog hozni. Egyre többen fognak csalni, papíron minimális jövedelmet bevallani, hogy csökkentsék az adóterheiket. Ezzel csak a feketegazdaság növelhető. Magyarországon már most is hajlandóak/kénytelenek 500 euró bérért dolgozni az emberek (sajnos). Ez már Törökország és Kelet-Kína bérszínvonala. Ha ennyiért sem kellenek a munkáltatóknak, akkor ott sok esetben inkább képzettségbeli probléma (hiányosság) van. Azon pedig nem segít az adókedvezmény, vagy adójóváírás, viszont torzítja a gazdaságot. A szociálpolitika eszköztára nem az adórendszer. A rászorulókat támogassák más, szociálpolitikai eszközökkel. - a képzési és fejlesztési programok erőltetése közmunka helyett bizonyos esetekben akár helyes is lehet, de általánosságban, mint gyógyszert említeni hülyeség. A képzési programok támogatása leginkább csak a hivatásos "képzőket" termeli ki, akik meggazdagodnak a támogatott "képzésekből", csak a sok támogatás eredményéül semmi nem változik. Elég az elmúlt 10 év hasonlóan eltékozolt milliárdjaira gondolni, melynek eredményeképpen 20 éve munkanélküli cigányasszonyokat tanítottak iparszerűen kettős könyvelésre, angolra, meg virágkötésre ugyanegy faluban. Ezzel szemben híve lennék a vidéki körzetekben egy alapszintű földművelési / kertészeti oktatásnak, hogy a sok szakképzetlen ember legalább a háztáji munkákat elvégezhesse. Hasonló épeszű képzésekre (alapfokú gépkezelő stb.)lenne igény.
Wazze
2013. április 02. 13:38
"A közmunkáról pedig régóta tudjuk, hogy a legkevésbé hatékony munkaerőpiaci eszköz." És a legkiválóbb statisztika- kozmetikázó eszköz!
bigyomail
2013. április 02. 13:24
Hogyan sikerült a harmadik pontból levonni ezt a következtetést?
Gépész53
2013. április 02. 13:19
Az adórendszernek tényleg igazságosabbnak kellene lennie! Mert a mostani nem az! "Akinek többje van, többet is adjon"(Ferenc pápa) Én ezt nem csak nominálisan, hanem arányaiban is gondolom. Egymillióból könnyebb kifizetni pl.320.000-et, mint százezerből 16.000-et. Az előbbinél még mindig marad 680.000, amiből jó színvonalon lehet élni, míg az utóbbinál a maradék 84.000-ből.... Külön szociálpolitikai kasszából kiegészíteni a jövedelmeket nem célszerű, mert az valóban a munkavállalás ellen hatna. A 2. és 3. pontban írtakkal teljesen egyetértek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!