Tétova crédó

2013. április 02. 12:57

Jó volna hinni abban, hogy történelmünk során az ember, az emberiség pallérozódott, civilizálódott, emberségesebbé vált.

2013. április 02. 12:57
Hankiss Elemér
Litera

„Kezdem.

- Hiszek abban, hogy az ember legszentebb kötelessége az, hogy megpróbálja enyhíteni az élőlények (állatok és emberek) szenvedését.

- Jó volna hinni abban, hogy történelmünk során az ember, az emberiség pallérozódott, civilizálódott, emberségesebbé vált. Jó volna hinni, hogy ma kevesebb szenvedés van a világban, mint volt mondjuk száz vagy ezer évvel ezelőtt. Ha a tudomány eredményeire gondolunk, örülhetünk. Ha a »véres huszadik századra« gondolunk, a két világháborúra, a haláltáborokra, Kambodzsára, Szudánra, a három-négy milliárd mély nyomorban élő emberre, az életterüket elvesztő, éhen haló állatok milliárdjaira, akkor sírhatunk.

- Hiszek abban, hogy keresni lehet és kell az igazságot. De nem vagyok biztos abban, hogy az ember valaha is megfejti majd a világmindenség, az élet, a lét, a léten túli tartomány végső titkait.

- Hiszek abban, hogy az élet veszélyes, de nagyszerű kaland. Annak ellenére, hogy az élet rövid, törékeny és az ember halandó.

- Bár újra és újra megrendül ez a hitem, ha arra a kegyetlen igazságtalanságra gondolok, hogy e kalandból eleve s örökre kizárattak s kizáratnak emberek és embermilliók, milliárdok. Az éhhalált halt csecsemők, megvakuló, lázban elpusztuló gyerekek, fogyatékkal születettek, háborúban, polgárháborúban megkínzottak és meggyilkoltak, mély nyomorban senyvedők.

- Hihet-e ez ember az emberekben? Milliárdnyi példája van az emberi jóságnak. De megszámlálhatatlanul sok példája van az emberi gonoszságnak, kegyetlenségnek is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leech
2013. április 02. 17:13
"Jó volna hinni abban, hogy történelmünk során az ember, az emberiség pallérozódott, civilizálódott, emberségesebbé vált." Jó volna ,ha arra válaszolna inkább , hogy a MAGYAR zsidóság miért ennyire ellenséges és gyűlölettel teli a befogadó néppel szemben ? Miért nem civilizáltabbak,emberségesek ? Miért nem tudnak asszimilálódni ? Miért rohannak a világot fellázítani ellenünk? Miért nem próbálnak a tőkéjükkel az új hazájukon segíteni ? Talán akkor nem lenne ennyi ellenségük ! Nézzen meg egy Vicsek , Gréczi , ujságíró klub,vagy Bolgár műsort /bármelyiket/ fröcsög a gyűlölettől !
OberEnnsinnen
2013. április 02. 15:43
Elemér úr! Mezei nyugdíjasként azt mondanám, valami van önnél, de nam az igazi. Amennyiben csak 3 jó mondatot tanított volna a kárpát-medencei embereknek, hogy ti.: Mire figyeljenek, mire vigyázzanak, mit ne tegyenek, nos ön bizonyára, lehet mi is előrébb tartanánk. Hagyja már abba ezt az "örökre kizáratott embermilliárdok"-ról szóló könnymorzsolgatást. Mentsen meg egy - EGY - magyart. Legalább. Ne haragudjon.
IgazságosIzomViktor
2013. április 02. 15:19
Tetszik az írás.Nekem Hankiss mindigis szimpatikus volt.Vannak izgalmas eszmefuttatása,elgondolkoztató gondolatai.
racer
2013. április 02. 15:12
Hankiss bölcs ember!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!