Így ne küzdj a rezsidémon ellen

2013. április 15. 17:15

Az általános rezsicsökkentés jobban támogatja a nagyfogyasztókat.

2013. április 15. 17:15
Farkas Gábor
Publius

Elvi ellenvetések:

– Az általános rezsicsökkentés jobban támogatja a nagyfogyasztókat. A rózsadombi 3 medencés szaunás ház költségei ugyanolyan százalékban csökkenek, mint az egyszobás vidéki kislakás költségei, viszont ez a rózsadombon jóval nagyobb összeget jelent. Ezért lenne hasonlóan rossz az MSZP ÁFA csökkentési javaslata, mivel az szintén a szociális helyzet figyelembevétele nélkül adna mindenkinek »támogatást«, és egyáltalán nem ösztönözné az energiahatékonyság növelését, a pazarlás megszüntetését.

– A közszolgáltató cégek közül például a villamosenergia-ipari vállalatok a legutolsó lezárt pénzügyi évben, 2011-ben ugyan valóban nyereségesek voltak, azonban a lakossági- és különböző egyéb fogyasztókat ellátó, hatósági árakkal működő egyetemes szolgáltatói piacon már akkor, a rezsicsökkentés előtt is veszteséget könyveltek el. Nem igaz tehát, hogy »erkölcstelen« extra-profitok miatt magasak az energiaárak.

– Állami szabályozással utólagosan módosítanak szerződéseket, feltételeket, lehetetlenítenek el ezzel vállalatokat. Ez rombolja a bizalmat, az ország megítélést, a befektetői hangulatot, ezeken keresztül közvetetten pedig a GDP növekedésre is negatívan hat.

– Nehezen érthető a kormány azon hosszú távú célja is, hogy állami tulajdonban tudja az energetikai vállalkozásokat. Egyrészt – véleményem szerint egyértelműen – az állam a legtöbb esetben rossz gazda. Nincs meg a kellő szaktudása, tapasztalata, nincsenek meg a kellő erőforrásai, emellett pedig a gazdasági szempontok mellett erősen szerepet játszanának a politikai szempontok is, ami szinte minden esetben rontja a hatékonyságot és növeli a költségeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cafka Margit
2013. április 15. 23:59
"Állami szabályozással utólagosan módosítanak..." - mit is kellene tenni a szocik által kötött "garantált nyereségű" szerződésekkel? "a rózsadombon jóval nagyobb összeget jelent..." - múlt nyáron sétáltunk arra, a hegytetőről lefelé jövet a Margit híd lábáig, szinte nem volt ház amin legalább 2-3 (volt amelyiken 17!) cégtábla ne virított volna, no ezek mind elszámolják cégükre, adóját visszaigényelve természetesen - ugyanitt láttuk a legtöbb napkollektort és áram termelő cellát a háztetőkön (feltűnően rengeteg van azon a környéken) "Nem igaz tehát, hogy »erkölcstelen« extra-profitok miatt magasak az energiaárak..." - mégis miért lehetséges, hogy egy éve, amióta átmentem a t-.... szolgáltatóhoz, azonnal 8 %-al kevesebb lett a számlám, ami most újabb 10 %-al lett kevesebb? Ez már nálunk igen jelentős éves megtakarítást jelent! Kizárólag köszönet jár érte! A módszerváltás óta az első vezető garnitúra, aki érezhetően tesz is értem, értünk valami pozitívat - szerintem nem is keveset
KannibálTatárÚr
2013. április 15. 20:55
"Egyrészt – véleményem szerint egyértelműen – az állam a legtöbb esetben rossz gazda." Rossz. Ettől már csak egy rosszabb van: a magántulajdonos. A villamos energia ára Szlovákiában is csökken. Júliusig három fokozatban 11%-kal. Az ősszel lehetséges további csökkentés. Itt a megújuló energia támogatásának csökkentésével magyarázzák.
IgazságosIzomViktor.
2013. április 15. 20:48
Hát azért nem egészen.Egy milliomos az nem olcsó szlovák tejet,meg parizert vesz ugyanis...Pazarlás?Több százezren még a száraz kenyérhéjat is megeszik.Aki megengedheti magának a pazarlást az pazarol így magasabb árakon is. Szerintem is az állam mesterséges beavatkozása rontja a bizalmat,és ha egy külföldi szolgáltató már a veszteség határán kell hogy szolgáltasson,akkor vagy emeli az árakat,és abból ad majd 10%-ot,vagy a kalapját emeli,és kivonul az országból.Helyette lesz mondjuk állami szolgáltató,de megfelelő bevétel,haszon nélkül az se fog tudni működni.Esetleg a szolgáltatás minősége lesz alacsony,mert tojni fognak a technikai színvonalra. Mindenesetre az az ellentmondás is érdekes,hogy a kormány a nagy nyereséggel dolgozó(kérdéses hogy tényleg nagy e a nyereségük)cégektől elvesz,de a magas keresetüe emberektől meg nem.Sőt jelentősen lecsökkenti a jövedelemadójukat.Merthogy nem bünteti a munkát...Fura egy gondolkozásmód.A gazdagok munkáját nem bünteti,a szolgáltatókét viszont igen.
hátakkor
2013. április 15. 20:42
"– Nehezen érthető a kormány azon hosszú távú célja is, hogy állami tulajdonban tudja az energetikai vállalkozásokat. Egyrészt – véleményem szerint egyértelműen – az állam a legtöbb esetben rossz gazda." Véleménye szerint. Állami tulajdonban is volt áram, gáz. Ellentétben a telefonnal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!