Matolcsy veszélye az, hogy felkészületlen

2013. március 24. 17:41

Matolcsy Györgynek nincs meg a megfelelő szaktudása, hogy átlássa az unortodox jegybanki eszközöket, miközben csapata sincs. Interjú.

2013. március 24. 17:41
Várhegyi Éva
Népszabadság
– Matolcsy György éveken át volt a Pénzügykutató munkatársa. Mióta nincsenek beszélő viszonyban?

– Ebben a kormányzati ciklusban már nem igazán találkozott senkivel a társaságtól. Talán egyszer, mintha ebédelt volna valakivel. Jó pár éve, a Pénzügykutató egyik születésnapi konferenciáján láttam utoljára. Többen nagyon keményen bírálták akkor az előadását, a nézeteit. Látszott, hogy ezen megsértődött.

– Mikor váltak el ilyen mértékben egymástól a szakmai gondolataik? Lehetett látni a különbséget a pénzügykutatós időszakban is?

– Fokozatos volt az elszakadás. A szemlélete mindig is erősen különbözött a többiekétől. A nyolcvanas években nálunk dolgozott Surányi György, Bokros Lajos, Antal László is. Aztán a rendszerváltás után ő kormányzati pozíciót vállalt az Antall-kormányban, mi pedig folyamatosan bíráltuk annak a tevékenységét. Ettől függetlenül még visszajöhetett volna hozzánk, de valószínűleg ez a lehetőség fel sem merült benne. Megalapította a saját intézetét, saját emberekkel. Ezt követően, már a kilencvenes évek első felében látni lehetett, hogy kezd elszakadni a közgazdasági gondolkodás főbb irányzataitól. Aztán egyre távolabb került ezektől. Most már nyíltan is hangoztatja, hogy nem szereti követni a közgazdasági tankönyveket, az ortodox módszereket. Azt gondolom, nincs is meg hozzá a megfelelő szaktudása.

– Azért csak együtt dolgoztak.

– Mielőtt 1986-ban átkerült hozzánk a Pénzügyminisztériumból, Csillag István munkatársa volt, és főleg vállalatszervezési és -irányítási kérdésekkel foglalkozott. Később a privatizáció lett a területe. Soha nem foglalkozott monetáris politikával vagy bankügyekkel. Sőt, még pénzügyekkel sem. Nincs bizonyított szakértelme a területen. Nem vagyok abban biztos, hogy át tudja látni azokat az unortodoxnak mondott, a nemzetközi gyakorlatban nem konvencionális eszközként emlegetett módszereket, amelyeket szerinte alkalmazni kellene. Matolcsy György legnagyobb veszélye, hogy felkészületlen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2013. március 25. 09:41
A puding próbája az evés. Évtizedei voltak ennek a "szakértő" társaságnak arra, h. kivágja a rezet, sajnos, az aranytartalékot, a közvagyont sikerült kivágni, meg a köznép jövőjét. Kicsit több szerénységet! Matolcsy tiszta kezű embernek tűnik, az ország nem süllyedt mélyebbre az anyagi ellehetetlenülésben, mint ahogy 2010-ben indult. A gyermektelen szakképzetleneknek rosszabb lett. Sokaknak jobb. A vidéki, tanulatlan réteg tényleg nehezen él, de tömegek síznek, ünnepekkor megtelnek a Magyarországon nagyon nem olcsó szállodák. Mindenki szabadon tüntethet, a baloldali média túlsúlya ma is tény. A nemzetközi elutasítottságot a hazai, a választásokon vesztes baloldal gerjeszti, teljesen gátlástalanul, hazugságokkal. Példátlan, h. az Államokból akár egy polgárháborús megoldás támogatásáról is hallunk. Csinos kis demokrácia felfogás!Ugyanakkor Némemetországban didaktikus, de hazug gyermekfilmet vetítenek a magyar demokráciahiányról.A Nyugat azért rezonál ennyire a baloldal segélyt kérő hangjára, mert az Orbán kormány a hiánycélt főleg külföldi tulajdonú (más már nincs) érdekeltségek megadóztatásával teljesíti, nem a nyugdíjak csökkentésével, drasztikus ingatlanadóval, közszférában dolgozók bércsökkentésével, mint az IMF hiteles Romániában. Ez kintről nagyon tud fájni, viszont ha netán 2014-ben visszajönnek a 2010-es helyzet előidézői, az nagyon hamar itt, Magyarországon fog nagyon fájni.
belga
2013. március 25. 09:32
Azért az döbbenet, hogy eljutottunk ide:lehet Matolcsyból bár mi, ha OV nevezi ki, akkor nyilván tökéletesen alkalmas a posztra (ha mondjuk az operaház vezető tenorjának nevezné ki fidesz tábor akkor is likeolná). Ezel szemben -sajnos- amit ebben a cikkben olvashatunk az nagy valószinűséggel igaz. Lehet abban bízni -hinni akinél ez működik-, hogy szakértelem nélkül is vezethet egy jó vezetői adottságú ember jól egy céget ha megfelelően válogatja ki a munkatársakat. Ám hogy ez Matolcsynál megtörténhet...hát ebben is legfeljebb hinni lehet. Ráadásul az igazán jó vezetők abból a körből szoktak kikerülni, ahol a vezetői kvalitás társul az adott területen való jártassággal. Példaként említhetem a Richter vezér Bosch Eriket.
OberEnnsinnen
2013. március 25. 09:14
Csodálkozom, az alábbiak nem tűntek fel egyetlen hozzászólónak sem, ez talán velejéig megvilágítja Éva asszony szakértelmét, "logikus" gondolkozásának némi zavarodottságát (Részlet a riportból): "– Csakhogy mégis a monetáris tanács azon tagjainak lett igaza, akiket most bírál. Úgy látszik, volt tér a kamatcsökkentésekre. – Én úgy mondanám, szerencséjük volt. Amikor a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának Fidesz által delegált tagjai a jegybanki stáb véleményével ellentétes álláspontra helyezkedve belekezdtek a kamatcsökkentési ciklusba, még nem tudhatták, hogy ilyen pénzbőség alakul ki a világban. – Nem lehet, hogy csak nem értették meg a tankönyveken kívüli, unortodox gondolkodásmód logikáját? – A kamatcsökkentésnél nincs ortodoxabb jegybanki lépés. Annyit állítok csupán, hogy a lépésre egy-két hónappal előbb került sor, mint ahogy az indokolható lett volna. – Ám Simor András és két alelnöke mindvégig a kamatcsökkentések ellen szavazott. Akkor is, amikor már látszottak a pénzbőségre utaló jelek. – Nem látok senkinek a fejébe. Azt gondolom azonban, a jegybanki stáb is elindította volna a kamatcsökkentési ciklust, de később." Érthető? "Szerencséjük volt". (A Fidesz által delegált tagoknak) "Simor is meglépte volna". (Volna, volna, vol...) Már várom a majdnem miniszterelnök Vértes András megszólaltatását a Népszabadság hasábjain. Sajnos, ilyen emberek, - a többi Lengyel-, Bauer- stb féle nagyágyuval, - gondolkodtak, gondolkodnak helyettünk, pontosabban a médiastricik az ő szavukat bömböltetik DJ-san reggeltől estig. Hogy ez az én országomban megtörténhet: ezt egyszerűen nem hiszem el.
Fahrenheit 451
2013. március 25. 06:06
"Matolcsy veszélye az, hogy felkészületlen" Matolcsy veszélye az, hogy egy szervilis hülye, de ezért legalább a sitten végzi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!