Nehezebb lesz az abortuszt választani?

2013. március 20. 16:21

A TASZ határozott álláspontja, hogy sérti a várandós nő önrendelkezési jogát, és még nagyobb lelki terhet ró rá.

2013. március 20. 16:21
TASZ
tasz.hu

„Az Országgyűlés elfogadta a Gyermekvédelmi törvénynek azt a módosítását, mely a várandós nő válsághelyzetét másképp határozza meg, mint ahogyan arról a Magzatvédelmi törvény rendelkezik. A TASZ álláspontja szerint sérti  a jogbiztonságot, hogy ugyanazt a fogalmat két külön törvény eltérően határozza meg. További aggályunk, hogy a módosítás bevezeti a »terhességét eltitkoló válsághelyzetben lévő várandós anya« fogalmát, melyre speciális szabályokat határoz meg: ha a korlátozottan cselekvőképes illetve cselekvőképtelen kiskorú azt a megoldást választja, hogy »titokban« megszüli, majd örökbe adja a gyermeket, akkor nem szükséges a törvényes képviselő hozzájárulása. Ugyanakkor terhességmegszakítás esetén mindenképp a törvényes képviselő tudomására kell jusson a várandósság ténye a jognyilatkozat érvényessége érdekében.
E szabályozásból is az vezethető le, hogy a várandós kiskorú döntési szabadságát nagyban befolyásolja, hogy a jogalkotó olyan környezetet kíván alkotni, melyben a terhesség kihordása és a gyermekszülés kevesebb akadályba ütközik.
 
A TASZ határozott álláspontja, hogy sérti a várandós nő önrendelkezési jogát, és még nagyobb lelki terhet ró rá, amennyiben az abortusz helyett – bár az örökbe adás megoldás lehet – erős nyomás alá helyezik, hogy a művi vetélés helyett hordja ki a terhességet, szülje meg a gyermeket, majd adja örökbe. A jogsértés veszélye még nagyobb, ha a terhes nő még tizenéves, és a szülői támogatás helyett hatósági presszióban részesül.
Álláspontunkat a zárószavazás előtt megküldtük a Parlamentnek, melyet
itt (pdf.) tekinthet meg.”

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wandakutya
2013. március 20. 23:16
"...sérti a várandós nő önrendelkezési jogát, és még nagyobb lelki terhet ró rá, amennyiben az abortusz helyett – bár az örökbe adás megoldás lehet – erős nyomás alá helyezik, hogy a művi vetélés helyett hordja ki a terhességet..." Tessék figyelni a pompás ellentmondásokat és fokozásokat! Várandós nő - aki abortuszra készül. Akkor mit is vár e személy? Mert a gyermekét aligha. Előbb "várandós" - később "terhes". Hát igen. Akinek a gyermek teher... (Félreértés ne essék: magam is tudom, hogy az orvosi nyelvben is pontosan ez jelenik meg: a "graviditas" pontos megfelelője a "terhesség". Csak nemritkán az az érzésem, e szó mögött a köznyelvi használatban korántsem a plusz fizikai teher búvik meg. Továbbá eszem ágában sincs valami rózsaszín mázzal borítani a gyermekvállalást. Áldozat, lemondás, nehézségek sora - mind része annak az örömnek, amit a gyerek jelent. Talán itt van a kutya eltemetve. Csak a mákos fele kellene a kalácsnak. Nehézség semmi, mert azt nem bírjuk. Akkor inkább nem is kell a gyerek...)
Crüwel
2013. március 20. 22:45
Most mi T(f)ASZT kezdjek egy liberális alap elvvel:ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI.....
amok
2013. március 20. 22:08
Az én önrendelkezési jogomat is korlátozza, hogy nem lőhetem le azt, aki az utamba áll.
Nannyó
2013. március 20. 18:43
"További aggályunk, hogy a módosítás bevezeti a »terhességét eltitkoló válsághelyzetben lévő várandós anya« fogalmát, melyre speciális szabályokat határoz meg: ha a korlátozottan cselekvőképes illetve cselekvőképtelen kiskorú azt a megoldást választja, hogy »titokban« megszüli, majd örökbe adja a gyermeket, akkor nem szükséges a törvényes képviselő hozzájárulása. Ugyanakkor terhességmegszakítás esetén mindenképp a törvényes képviselő tudomására kell jusson a várandósság ténye a jognyilatkozat érvényessége érdekében." Ez, így egy tini gyereklánnyal szemben alkalmazva iszonyúan aljas... Egyrészt még gyerek, másrészt az áldott állapot egy "másállapot", nem tudna normális döntést hozni, mert nem is lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!