Ellenzékből támadj, kormányból betonozz

2013. március 28. 10:34

Egyetlen, szakmaiságát komolyan vevő szervezet vagy szakember sem engedheti meg többé, hogy a politikusok tartós mellébeszéléssel tévesszék meg a közéletet.

2013. március 28. 10:34
Schilling Árpád
hvg.hu

A rendszerváltás óta kialakult demokratikus versenyben résztvevő pártok közül a Fidesz szolgált a legkézzelfoghatóbb példával, mit jelent a felelőtlen ellenzékiség és kormányzás. A modell lényege egyszerű: ellenzékből támadj, kormányból betonozz. A Fidesz mindkét módszert tökéjre fejlesztette, de a példa ragadós, az ismert pártok stratégiája egyelőre ugyanebbe az irányba mutat.

A pártokkal szembeni legelemibb elvárás, hogy mielőtt belefognak a sajátos eszközöket igénylő, időnként a jó ízlés határait feszegető, vagy azon is túllépő szavazatmaximalizálási procedúrába, amelynek integráns eleme az ellenfelek morális ellehetetlenítése, előtte vegyék végre a fáradtságot, és kellő alázattal és körültekintéssel, szakmai egyeztetések útján készítsék elő komolyan vehető és számon kérhető programjukat.

A szakmák legfontosabb társadalmi szerepe a választások kapcsán az, hogy minél szélesebb körben tegyék nyilvánossá a fellehető szakprogramok kritikáját. A szakmák szerepe tehát nem csak az előkészítésben, de a folyamatos kontrollban is nélkülözhetetlen. Egyetlen, szakmaiságát komolyan vevő szervezet vagy szakember sem engedheti meg többé, hogy a politikusok tartós mellébeszéléssel tévesszék meg a közéletet. Egy szakember felelőssége nem pusztán szakmája határáig tart: minden egyes szakember közéleti szereplő, társadalmi felelőssége abban is áll, hogy nem engedi kiteljesedni a dilettáns folyamatokat, nem engedi tévútra vezetni gyanútlan polgártársait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. március 28. 15:53
Jó lenne árpi ha követnéd osztrák névrokonod!!
tango47
2013. március 28. 14:22
Savanyú a szőlő! A schilling kiment a divatból, már az Euro a nyerő!
Antigoné
2013. március 28. 13:57
Ezt a "szakmaiság"-dolgot már a Horn-kormány is eljátszotta, láttuk, milyen eredménnyel. Takarónak jó, csak kilóg alóla a lóláb.
geraz51
2013. március 28. 13:54
Schilling!Takarodj Amerikába!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!