Miért marad le Magyarország?

2013. március 05. 21:14

Oszkó Péter válaszul szépen fölmondta Matolcsy leckéjét a növekedésről.

2013. március 05. 21:14
Kis Miklós
Gazdpol

„Talált volna pedig  egyszerűbb okot is Matolcsy, ha nem a Fideszhez kötődő közgazdász: Magyarország privatizált, illetve tárta szélesre a kapukat a külföldi tőke előtt a régióban a leghamarabb, illetve a legnagyobb mértékben. Ezért volt viszonylag magas a növekedési ütem: a gyárakat betelepítették, azok elkezdtek – elsősorban exportra – termelni, tehát erősen nőtt a GDP. (A GDP a bruttó hazai terméket jelenti, mindegy, külföldi, vagy hazai a cégtulaj.) Egy idő után már nem volt mit eladni, a beáramló működő tőke lelassult, a GDP növekedési üteme csökkent.

Időközben azonban a régiós országok Magyarországhoz képest nagy késéssel, jóval kisebb mértékben, de elkezdtek privatizálni. Megindult a működő tőke beáramlás, s ennek nyomán a termelés növekedése, meglódult a GDP.

No, de miért is érdekes mindez? Mert épp ez a téma volt az egyik, amely előjött, és vitát gerjesztett a Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány keddi konferenciáján, ahová én is ellátogattam.

Kimerült a magyar fejlődési modell: a privatizáció lecsengésével, ezzel összefüggésben a tőkeimport csökkenésével kimerültek a jelenlegi, multinacionális vállalatokra alapozott modell növekedési lehetőségei – lényegében erre mutatott rá Gerőcs Tamás és Sebők Miklós előadása is.

S mit tett erre Oszkó Péter? Válaszul szépen fölmondta Matolcsy leckéjét a növekedésről, arról, hogy megelőztek bennünket a régiós országok, és hogy  ennek oka a rossz gazdaságpolitika volt, és persze nem maradt el a szlovák példára hivatkozás sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. március 06. 18:53
"Proszit,nem profit,hehe...." - írja megejtő naivitással. Ne mondja!
toportyántiszteletes.2
2013. március 06. 10:40
Azért marad le Magyarország mert nem a farok csóválja a kutyát.Nekünk kell megérteni a világot,nem a világnak minket!Ha nem megy,vissza kell húzni a vasfüggönyt sajna.
Kvasztics Fedor
2013. március 06. 10:09
Hogyan fejlődjön az az ország, aminek felszámolják, vagy idegen kézbe adják termelőkapacitását, bankrendszerét? Ettől kezdve ez az ország ki van szolgáltatva, idegen pénzektől, idegen érdekektől függ. Zsarolni lehet, bármit is tesz a kormányzat, legyen az alkotmányozás, vagy szociálpolitika, vagy bármi. Legjobb példa az a bizonyos 3%-os hiány, amit csak ettől a kormánytól követeltek meg egész Európában, ennek ellenére a teljesítését nem ismerik el, és van képük homályos, jövőbeli jóslatok alapján felülbírálni a tényeket. Ezen kívül már nem a belpolitikai erőviszonyok számítanak, mert az idegen tulajonosok érdekeit védő pártok minden külföldi támogatást megkapnak. Láthatjuk a 2010 óta eltelt 3 évet, ahol Európára hivatkozva mindig csak európai, és nem magyar érdekekről esik szó. Az ilyen ország tehát gyarmattá válik.
Tiberius Claudius Caesar Augustus German
2013. március 06. 06:33
a privatizáció nem az ördögtől való, ahogy hitel sem persze ha valaki arra használja őket, hogy a nagyobbik részéből rózsadombi villát építsen magának, a kisebbik részéből meg ártámogatott csirkefarhátat osztogasson a jobbágyainak akkor abból Magyarország lesz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!