Tízmillió ideológus

2013. március 06. 17:47

Az ideológia az elvárható pontos tudás megszerzését helyettesítő mankó.

2013. március 06. 17:47
HaFr
1000 leütés

Az ideológia: hamis tudat – mondja Marx A német ideológia c. munkájában...

Hogy ez mennyire így van, arra tanú az Önön/rajtad (az olvasómon) éppen lecsengett értelmezési erőfeszítés (tessék csak rekonstruálni!) – az erőfeszítés végén nem mással, mint egy ideológiai döntéssel. Nagyon leegyszerűsítve, míg a balos érzelmű olvasó feltehetően hajlandó volt – Marx neve ellenére – elmerengeni Marx állításának igazságértékén, az átlagos jobbos olvasó – mihelyt elébe került Marx neve – rögtön lezárta a kérdést azzal, hogy Marx eleve nem lévén méltó a megfontolásra, az ideológia hamis tudatnak való beállítása egyetlen orbitális hazugság. Ha viszont egy veretes Wass Albert sorral jöttem volna, a reláció értelemszerűen fordított lenne.

Nem vicces? Én ugyan nem hiszem, hogy az ideológia hamis tudat lenne (mert mi az igaz tudat?), azt viszont hiszem, hogy az ideológia az elvárható pontos tudás megszerzését helyettesítő mankó. Az ideológia – tágabb értelemben – minden olyan élethelyzetben megnyilvánul, amelyben az információszerzés fáradságossága, lehetetlensége, a nemtörődömségünk, tudatlanságunk vagy az érdektelenségünk miatt nem vagyunk hajlandók pontosan ítélni. Az ideológia prímér terepe mégis a politika. Miért? Mert nagy tétekben folyik a játék, mindenkinek köze van hozzá, mert végtelenül pontatlanok az elérhető információk – és mert végtelenül erős érdekek mozdulnak meg annak érdekében, hogy az ideológiákat mindenki igaz tudásnak higgye. Közben kétségünk se legyen afelől, hogy az ún. Fidesz-ideológia (a seregnyi megnevezésével, gyakori pozíció- és hangsúlyváltásával), vagy az MSZP-ideológia, vagy a még sokkal kiérleletlenebb E14 ideológia mind eredendően hamis: sőt még csak hamis sem, mert nincs reális, adott tárgya, amit reprezentálna. Ha ezek valamiről szólnak, akkor természetesen egymásról és az egymáshoz képest elérhető mozgósító erejükről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
frankfurt
2013. március 07. 11:54
Júj!Ez már fáj!Hiteles példánya a tökéletes káoszfejü magukat modernnek nevezö idióták csoporthalmazának.Félelmetes vonal!Kisbarátom!Olvasni,tanulni még senkinek nem okozott kárt!
nyugalmazott tanár
2013. március 07. 08:36
Egyáltalán nem találom sem viccesnek, sem meglepőnek, ha annak a szerzőnek a műveit nem mérlegelik az embeker, akiknek egyébként mérhetetlen szenvedést és gazságot tulajdonítanak. Lásd Marx és társai, követői. A marxi gondolatok jegyében kibontakozó bolsevizmus okozója a történelem leg borzalmasabb és méreteit tekintve is legnagyobb embertelenségének, népirtásainak. Érdekes lenne, ha a szerző Hitler merev elutasításán merengene és értetlenkedne. Ugyanarról a dologról van ugyanis szó. Nem csak a Mein Kampf, hanem pl. a Tőke is emberellenes folyamatok elindítója volt.
wandakutya
2013. március 06. 21:25
"Igazság nincs. Az igazság a beszélgetésben és egy időleges egyetértésben mutatkozhatna meg." Szóval ami nincs, az mutatkozik meg. :)))) De ha nincs igazság, a szerzőnek sem lehet igaza. Mert nem beszélgetek vele és nincs egyetértés köztünk. Amúgy "tetszik" a relativizmusa. :)
Fáskerti
2013. március 06. 19:45
Marx azt mondja: minden tudat hamis tudat, mert minden tudat ideologikus, vagyis mindenki saját társadalmi helyzete alapján tekint a világra. Az ember azért vizsgálódik a világ mibenlétéről, mert konfliktusai vannak vele, és ezeket szeretné valahogy végigharcolni, megoldani. A vizsgálódásunk eredményét a világban elfoglalt helyzetünk fogja meghatározni. Az egymástól eltérő társadalmi státuszú emberek egymással szemben álló magyarázatokat, elméleteket fognak alkotni. Ez így van rendjén. Marx nem volt hülyegyerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!