Ez egyetemes zene

2013. március 28. 14:36

Mwgkérdeztem két titkosrendőrt és azt mondták, a szövegeink olyan nagyszerű jövőt ígérnek, ami sokkal rosszabb számukra, mintha megbélyegeznénk, elutasítanánk a szocialista rendszert. Interjú.

2013. március 28. 14:36
Grandpierre Attila
hvg.hu

Külföldön már akkor kultuszotok kezdett épülni, amikor Magyarországon még csak illegálisan léphettetek fel, hiszen egészen 1986-ig be volt tiltva a zenekar. Szerintetek mi fogta meg az embereket Nyugat-Európában és Amerikában ebben a sajátosan magyar, avagy eurázsiai zenében?

Több amerikai menedzser is azt mondta nekem, hogy Amerikában minden zenekar ilyen zenét szeretne játszani, csak nincs meg hozzá az a szellemi, történelmi háttér, hogy képesek legyenek rá – esetleg az indiánok tudnának ilyet, de közöttük meg éppen nincs, akinek ilyen hozzáállása lenne. Amit mi csinálunk, az egyébként az emberiség egyetemes múltjából fakad, szóval másból is előtörhet, ha nem is annyira könnyen, mint itt, Magyarországon, mert a magyar ősvallás és történelem rengeteg olyan erőt ad, ami máshol kevésbé jelenik meg, de ez egyetemes zene. Amikor a Hunok csatáját először játszottuk Németországban, akkor gondolkodtam is, hogy játsszuk-e ezt a dalt egyáltalán, hiszen számukra ez valószínűleg egészen mást mond, vagy legalábbis nem azt, amit nekünk. Aztán a koncert végén csillogó szemmel odajött hozzám a klub tulajdonosa, és azt mondta, hogy Atilla, itt az egész közönség, mind a 400 ember magyar lett! (...)

1975-ben alapítottad meg a VHK-t, miközben épp a doktori fokozatodon dolgoztál csillagászatból, és azóta is töretlen a tudományos pályád. Nem gátolta a karrieredet, hogy egy betiltott zenekarban játszol?

Egyszer az egyetemen megkérdezték, hogy hogyan egyeztetem össze a zenét a tudománnyal, amire én azt mondtam, hogy szervesen, mire azt válaszolták, hogy ezt akkor továbbítják a pártközpontnak (nevet). Ezzel be is fejeződött a dolog.

Mi volt egyébként a betiltás pontos oka? Politikus, rendszerbomlasztó szövegekkel azért nehezen lehetett a VHK-t vádolni.

Egyszer két titkosrendőrtől épp ezt kérdeztem. Akkor azt mondták, hogy nem az a gond, hogy a szövegeink túl politikusak lennének, hanem hogy annyira pozitívak és felkavaróak, olyan nagyszerű jövőt ígérnek, ami sokkal rosszabb számukra, mintha megbélyegeznénk, elutasítanánk a szocialista rendszert. Azt mondták, hogy ez valójában sokkal forradalmibb és sokkal nagyobb hatással van az emberekre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2013. április 05. 01:29
Valamit nagyon tudnak. Valami borzongatóan atavisztikuas élményt keltő a muzsikájuk, semmi modorosség, műviség nincs benne. Szeretem, ahogy elragad.
ottapont
2013. április 05. 01:28
'Azt mondták, hogy ez valójában sokkal forradalmibb és sokkal nagyobb hatással van az emberekre.' Pozitív üzenetekre óriási szükség lenne most is. Írók, művészek ezzel adhatnak a legtöbbet. Ellensúlyozni kell azt a rengeteg negatív külső hatást, sokszor manipulációt ami leránt a sárba, lemondóvá, keserűvé, élőhalottá tesz. Te, Attila legalább nem éltél hiába! :)
Hober Marlow
2013. április 02. 10:06
kimaradt egy kettőspont, így más az értelme ... rohadt nagyképűen: "organikus"...
Hober Marlow
2013. április 02. 10:01
Kicsit elfogult vagyok, nem csak Attilát, hanem édesapját is ismertem...rohadt nagyképűen "organikus" családfejlődés eredménye a VHK is :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!