Sokat tanulhatunk Magyarországtól

2013. március 22. 12:47

Szeretnék gratulálni a magyar kormánynak az új alkotmány számos dicséretre méltó részéhez.

2013. március 22. 12:47
Christopher H. Smith
„A demokrácia röppályája: Miért számít Magyarország”
Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet
Chris Smith képviselő, társelnök
2013. március 19.
 
Kevesebb, mint egy hónapja elnököltem egy meghallgatáson, amely az „Antiszemitizmus: Egy növekvő fenyegetés minden vallás számára” címet viselte. Az egyik meghallgatott tanú Fellegi Tamás volt, az Orbán-kormány volt minisztere, aki maga is zsidó származású. Fellegi vallomása meggyőző volt, mint ahogy az Orbán-kormány antiszemitizmus elleni jelentős intézkedéseinek hosszú listája is az. 

Fellegi úr őszintén elmondta, hogy az antiszemitizmus komoly társadalmi probléma Magyarországon. Szerencsére az Orbán-kormány nyilvánvalóan felfelé mutató pályán mozog ebben a kérdésben, és minden jel arra mutat, hogy továbbra is probléma megoldásának része lesz, nem pedig maga a probléma. Biztos vagyok abban, hogy a kormány különösképp ellenáll majd azoknak a nem szüntelen kísérleteknek, amelyek rehabilitálnák a holokauszt bűnöseit, és az 1930-as, 1940-es évek romlott antiszemitáit. Én továbbra is erre fogom biztatni a kormányt. 

Mindannyian tudjuk, hogy több civil szervezet és néhány kormány  köztük a sajátunk , hangosan kritizálta a magyar kormányt különböző okokból a demokrácia és az emberi jogok területén – és hogy a magyar kormány támogatóival együtt nyomatékosan visszautasította a kritikákat. 

Miután mindkét oldal érveit áttekintettem, azt kell mondanom, az Orbán-kormánynak igaza van, amikor azt állítja, sok kritika igazságtalan, mert kettős mércén, ferdítésen, vagy pontatlan információn alapul. A magyar kormány mindezt nagy körültekintéssel dokumentálta például a Freedom House-nak küldött nyílt levelében. 

Hogy egy másik példát említsek, a kormány az Orbán-kormány új alkotmányát kritizálva azt állítja vallomásában, hogy „alapvető” kérdésekben, a „folyamatnak a társadalom keresztmetszetére épülő konszenzushoz kell vezetnie, nem pedig csak az uralkodó koalíció véleményét kell, hogy tükrözze… a különböző társadalmi csoportokkal való konzultáció elmulasztása nem tartotta tiszteletben a demokratikus szellemet”. Bárki, aki tisztában van az Obamacare törvény elfogadásának körülményeivel, könnyen megkérdőjelezheti, hogy a kormányunk vajon ideális helyzetben van-e ahhoz, hogy ezt az üzenetet megfogalmazza. A demokráciára vonatkozó durva meggyanúsításokat azonban minden bizonnyal el kellett volna kerülnie. 

Ugyanakkor ezeket az üzeneteket célba kell juttatni – nem szabad engednünk a saját kormányunk, vagy más kormányok hibái által gerjesztett cinizmusnak.

De sokkal alázatosabbnak kellene lennünk – különösen egy olyan ország esetében, mint Magyarország, ahol az alkotmányos fékek és ellensúlyok rendszere él és virul, ahol egy demokratikus párt, szabad és igazságos választásokon nyert eddig nem látott kétharmados többséggel és nagymértékű változtatásokra kapott felhatalmazással, egy demokratikus alkotmányt fogadott el, és nyitottnak mutatkozott arra, hogy másokkal együttműködve kiigazítsa és javítsa az újonnan hozott törvények hibáit. Ez a párbeszéd egyenlő felek között zajlik, és mi sokat tanulhatunk Magyarországtól. Gondolok itt elsősorban az államadóssági plafon alkotmányos rögzítésére és az élet anyaméhben kezdődő védelmére. 

Szeretnék gratulálni a magyar kormánynak az új alkotmány számos dicséretre méltó részéhez, például azokhoz, amelyek az emberi jogok érvényesülését segítik, köztük az emberkereskedelem és a reproduktív klónozás tilalmát, valamint elősegítik élet kultúrájának védelmét. A továbbiakban is örömmel nézek elébe a magyar kormánnyal folytatott párbeszédnek országaink alkotmányos hagyományairól, és arról, hogy hogyan lehetne mindkettőn javítani.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!