Kívánjuk a sajtó szabadságát, a rágalmazás és a becsületsértés eltörlését

2013. március 17. 13:32

Itt volna az ideje, hogy a sajtó útján folytatott közéleti viták ne büntetőbíróságokon kössenek ki, személyiségi jogi polgári pereket közszereplők esetében pedig csak a tudatos hazugságok miatt kaphasson a nyakába a média. Az atlatszo.hu most nem adatot kér, hanem törvénymódosítást javasol.

2013. március 17. 13:32
Átlátszó szerk.
Átlátszó

„Az egyént sértő véleményekkel és állításokkal szemben a büntetőjogi védelem indokolatlan párhuzamosságot, visszás helyzeteket és felesleges munkát okoz a sértetteknek, a sajtónak és az államnak egyaránt. A rágalmazás és a becsületsértés mellett lényegében annyi szól, hogy azok a magyar büntetőjog hagyományos tényállásai. Márpedig, csak mert hozzászoktunk valamihez, még látni kell, hogy mikor kell túllépni rajta.

Attól, hogy a vélemény-nyilvánítás szabadsága kiemelt védelmet érdemlő alapjog, természetesen még korlátozható, ám fontos szempont, hogy a célra (azaz itt az egyén becsületének hatékony védelmére) alkalmas eszközök közül a jogalkotó biztos kézzel válassza ki a legkevésbé korlátozót. Eszköz viszont van bőven: ha valakiről olyan valótlan tényt állítanak, ami becsülete csorbítására alkalmas, az jelenleg három, egymással párhuzamosan is bejárható úton juthat el a bíróságra. A nem teljesített sajtó-helyreigazítási kérelme után szűk határidők mellett lefolytatható polgári pert indíthat, jóhírnevének sérelmére személyiségi jogi perben kártérítést (és az új Polgári Törvénykönyv jövő januári hatályba lépésétől sérelemdíjat) remélhet, és emellett emelhet magánindítványt rágalmazás miatt. A becsületsértő vélemény esetében ugyan helyreigazítás nincs, ám a sajtó útján elkövetett becsületsértés esetén itt is teljesen párhuzamos a polgári jogi és a büntetőjogi szankció.

A sértett természetesen jogos, jogosnak vélt, de legalábbis jogosnak mutatott felháborodásában gyakran minden lehetséges eljárást megindít. Pedig a büntetőeljárás már az ő szempontjából sem feltétlenül a leghatékonyabb megoldás, hiszen amellett kommunikációs szempontok (azaz lényegében az eljárás megbélyegző jellege) mellett nem sok szól. A büntetőügyben végül kiszabott pénzbírság ugyanis nem a sértetthez, hanem a költségvetésbe kerül, míg a polgári perben megállapított kártérítési összeg (és sérelemdíj) az őt illeti meg, ráadásul itt a kiadó (illetve a műsorszolgáltató) is kötelezett lehet, ami biztosabb teljesítést jelenthet. A polgári peres eljárások (a sajtó-, illetve a sajtó-helyreigazítási perek) jogi értelemben ettől függetlenül is mindent tudnak, amit egy magánvádas büntetőeljárásban el lehetne érni. (...)

Az atlatszo.hu által javasolt törvénytervezet szövege (PDF)

Tordai Csaba – Sepsi Tibor – Bodoky Tamás”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2013. augusztus 16. 11:34
A probléma ott van hogy véleményeket vélekedéseket és kitalációkat is tényként közöltök.ha egy pici esély is van besározni a korményt vagy a fideszt. facebook híreket, véleményeket írtok meg ..röhej! Ja és utána az isten se mossa le a "megjelzőzött" emberről vagy témáról azt a jelzőt amit amit ráaggattatok.. Legyen csak büntetés hiszen akkor remélhetőleg óvatosabban fogalmaztok vagy körülnéztek mi az igazság mielőtt leírtok valamit. Kár hogy nem volt átlátszó.hu az előző kormány időszakában.. Percenként írhattátok volna meg az igazságot..
igyirnankmi.blog.hu
2013. március 18. 11:31
a) ki mondta, hogy nem taxatív?, b) a drogprevenciós példához: én azért eddig nem mennék, maradnék ott, ahol amúgy az adatok nyilvánosak is, azaz ahol valaki közvetlenül kap közpénzt. amúgy ha ilyen tágan érted, akkor a sarki gyógyszertáros, akinél megvették a cserélhető tűket, miért nem?, c) "A közpénzekre vonatkozó adatok közérdekű adatok." ezt mennyivel tartod egyértelműbbnek? aztán mégis milyen szépen lehet értelmezni.
drkovax
2013. március 18. 11:31
Teljesen blőd, hogy az utcaseprőt egy kalap alá veszed (mert ezzel a normaszöveggel azt teszed !) Simicskával, Leisztingerrel, R.Fielddel...
kalhana
2013. március 18. 11:31
Egyetértek a szerzővel. De nem kellenek bizonytalan, ki nem próbált ötletek. Jöjjön a párbaj! Minden hatástanulmány elkészült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!