A felelősségről

2013. február 05. 13:29

Mások bűneiért nem lehet felelős senki, de azért lehet, ha ezekről a bűnökről valótlanságokat terjeszt.

2013. február 05. 13:29
Ungváry Krisztián
hvg.hu

Annak érdekében, hogy nyilvánvaló legyen mindenkinek, aki ezt a cikket olvassa, még egyszer leszögezem: senki sem felelős felmenői tetteiért. Nemzeti felelősség azonban annyiból mégis létezik, hogy egy közszereplő nem vonhatja ki magát teljesen az emlékezés felelőssége alól. Márpedig arról mindenkinek tudnia kell, hogy mi minden történt a zsidónak nyilvánított magyarokkal 1944 előtt is. Magyarként nem vagyok természetesen felelős a honfoglalás kori kalandozásokért, hiszen én ott sem lehettem, és nem vagyok felelős azokért a sérelmekért sem, amelyeket magyarok okoztak másoknak. Azért azonban felelős vagyok, hogy amikor az áldozatokkal kívánok szót érteni, méltóképpen emlékezzem a történtekre, nem elkenve a nemzeti felelősség kérdését.

Két kérdésben nekem is pontosítanom kell korábbi állításaimat. Nem gondolom, hogy egy közszereplő köteles volna állandóan emlékeztetni nyilvánosság előtt arra, hogy közszereplő rokonai miben hogyan felelősek. Ez ízlés dolga. Azt a hamis látszatot azonban nem keltheti, mintha esetleges szelektív megszólalása családi ügyeinek mentegetését szolgálná. Pontosítanom kell a stop.hu oldalon megjelenteket annyiból, hogy Matolcsy Mátyás a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter rokona, de nem nagybátyja és nem is nagyapja. Ez azonban a kérdés szempontjából teljesen mindegy.

Azt sajnálom, hogy a stop.hu velem készült interjúja, amely egyébként alapvetően nem is a Matolcsy családról szólt, olyan címet kapott, amit minden jel szerint többen úgy értettek, mintha én egy család »bűnösségét« sugallnám. Ezért a stop.hu helyett is elnézést kérek az olvasóktól.

Végezetül a következő kérdésekre szeretnék választ kapni Matolcsy Györgytől:

1. Elismeri-e azt, hogy a magyar állam 1944 előtt is több intézkedéssel súlyos anyagi és egyéb kárt okozott polgárai egy részének (azaz egyáltalán nem védte meg őket)?

2. Elismeri-e azt, hogy vezető magyar értelmiségiek, köztük Matolcsy Mátyás gazdasági szempontból a holokauszt szellemi megalapozójának is tekinthetőek?

3. Szerencsésnek tartja, hogy politikusként úgy emlékezik történelmi tragédiákról, hogy abból minden olyan szál kimarad, amely saját rokonságának felelősségét is érintheti?

4. Megmondaná, milyen állításaim hazugok?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atisz
2013. február 05. 20:51
Akkor Ungváry zsidóként felelős Jézus haláláért? Te jó ég, ilyen dedós szinten provokálni.
1istvan
2013. február 05. 18:23
" Azt viszont jó lenne, ha ballibek is végre megértenék, hogy a mai magyar jobboldal nem eredezteti magát egyik a két világháború között létezett jobboldali párttól sem. Semmilyen közösséget nem vállal vagy vállalt egyikkel sem. A mai magyar jobboldal ezért nem felelős sem a zsidóság, sem a németség tragédiájáért.” KerDem blog Szolomayer Balázs: Ungváry stop! "
Öreg
2013. február 05. 17:19
Kérdésem Ungváry Úrhoz: Tudomásom szerint a parlamentben képviselő jelenleg két olyan személy, akinek a felmenői a Tanácsköztársaságban gyilkolászásokat vezényeltek, és van olyan személy, akinek a felmenője a szoc-dem párt szétverésében segédkezett Rákosinak. Olyan képviselő is van, aki az 56-utáni rémtetteket elkövetők egyik vezetőjének a családjába házasodott, mellesleg elkobzott zsidó házban lakik. Tőlük megköveteli ugyanazt, Mint Matolcsytól?
botto
2013. február 05. 17:19
De szajkózzátok ezt h a nagybátjya vagy nem nagybátyja vagy a 4ik ági unokahuga. Nem ez a lényeg. Hanem az ,hogy azt akarjátok ti elhinni(ahogy Matolcsy is) h 44előtt itt minden tökéletesen rendben ment. Ez a probléma. Nem az h ki kinek a rokona. ha Matolcsy nem írja azt amit, akkor Ungváry nem szól, és ezen az oldalon se megy az a baromság h ki kinek a micsodája. A lényegen ez nem változtat: Mi történt ebben az országban a 20 század első felében? Mi vezetett a modernitáshoz a városokban és a vidéki falvakban? Mi vezetett Trianonhoz? Mi vezetett a mindent átszövő antiszemitizmushoz? Mi vezetett a sváb gyűlölethet? Mi vezetett a 2ik világháborúhoz? Mi okozta Bethlen és Horthy kudarcát a szélsőjobb fékezésében? Hogyan és miként lettek a nyilasokból kommunisták? Hogy lehet hogy a mai közvélemény nem tud semmit Horthyról? Az egyiknek egy idol, a másiknak egy antikrisztus és röpködnek a marhaságok miközben 10/9 ember még azt se tudja róla h Pl Ferencz József szárnysegédje volt 4-5évig. Ezernyi megválaszolatlan és nem kibeszélt kérdés (max történész körben).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!