Egy kis kiigazítás

2013. február 13. 21:58

A katolikus egyház történetében azért egyedülálló XVI.Benedek pápa lelépése Szent Péter trónjáról, mert ez a német Pontifex saját elhatározásából történt.

2013. február 13. 21:58
Radnóti László
Gondola

„XVI.Benedek, alias Ratzinger pápa elődei jobbára csak kihalhattak a pozícióból – csakúgy, mint a hajdani szovjet pártfőtitkárok -, néhány kivételt azonban számon tartanak az annalesek. Az ellenpápákkal most nem foglalkozunk. Mellesleg ők is mind külső pressziónak engedve mondtak le a vörös palástról. A tisztséget nem mindhalálig betöltő egyházfők között az első, Pontificat Silverius is csak néhány hónapig volt hivatalban: 536 júniusától 537.novemberig. Ekkor foglalta el a bizánci generális,Belizar, Rómát. Silveriust hazaárulás vádjával elűzték. Három hét múlva rejtélyes körülmények között halt meg Ponza szigetén.

IX.István pápa halála után 1058 április 5-én a római nemesség, amely elutasította az egyházi reformot, X.Benedeket emelte a pápai trónra, de háromnegyed évvel később az időközben megerősödött reformpárt támogatásával a nagy reformer, VII.Gergely, nemcsak kirúgta a pozícióból Benedeket, hanem ki is átkozta. Ez utóbbi 1073-ban halt meg, tehát 15 évvel azt követően, hogy a pápai trónusra ült, ahol a szabályok szerint haláláig kellett volna ülnie.

A most leköszönő XVI.Benedekhez időben legközelebb az a XII.Gergely áll, akit már több mint hat éve leváltottak (nem saját kérésére!), amikor 1415-ben végre felismerte a realitásokat és hivatalosan bejelentette leköszönését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2013. március 17. 10:17
Nem ez a lényeg, hanem az Orbánozás.Ha meg már itt tartunk, inkább Feri, ő többször is bérmálkozott... On: 2005-ben sem értettem, miért ilyen éltes pápát választottak. Igaz, már akkor is szó volt róla, hogy csak ideiglenes...Most már csak az lesz az érdekes, hogy lesz-e fekete, ill. dél-amerikai pápa.
ZolieM
2013. február 18. 22:47
Csak nem az udvari bolond posztjára pályázol?
Csomorkany
2013. február 18. 11:50
Mondjuk ami a szovjet pártfőtitkárokat illeti, Lenin 1924-ben halt meg, de már 1922-től Sztálin volt a pártfőtitkár. Sztálin sajnos valóban a haláláig betöltötte a posztot, Hruscsov azonban, mint tudjuk, korántsem. Brezsnyev és két utóda szintén a halálukig, de Gorbacsov még mindig kakukkol. Szóval ez nem tűnik valami eltalált hasonlatnak. Persze kellett valami nagyon negatív hasonlat...
Feltuki és Gogylász
2013. február 16. 16:36
"Ez azért mégis csak egy szimbólikus pozíció. Nem kell napi tizenhat órát stresszelnie, meg robotolnia, mint egy topmanagernek. Tele van a Vatikán jól képzett, tudós emberekkel, olyan arányban tudják tehermentesíteni, amilyen arányban csak kell." Olvassd el már egyszer a napirendjét!!! Ha érdekel! Olvasni! Olvasni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!