Parasztpolgárosodás kellene Magyarországon

2013. február 07. 09:57

Az elmúlt húsz évben kiépült politikai hatalmi rendszer és az azt működtető elitek érdeke homlokegyenest szemben áll egy ilyen demokratikus átalakulással.

2013. február 07. 09:57
Mellár Tamás
Napi Gazdaság

„Az eredményes piacra lépéshez a kisvállalkozások összefogására, új típusú együttműködési formák kialakítására van szükség. Olyan szövetkezetek, részvénytársaságok létrehozására, amelyben minden tag megtarthatná a saját földjét, eszközeit, ahol a termelés egyénileg, de a feldolgozás, az értékesítés, az elszámolás, a beszerzés együttesen történne. Az elaprózott földtulajdon és kisbirtokrendszer bázisán tehát létre lehetne hozni egy olyan nagyüzemi termelést, amely akár nemzetközi szinten is versenyképes tudna lenni. Nincs szükség tehát sem a feudális nagybirtokrendszer, sem a szocialista állami kolhozrendszer visszaállítására.

Jóllehet az átalakítás szükségszerűsége és iránya szakmailag kellően alátámasztott és lépései jól kidolgozottak − illetve könnyen kidolgozhatók −, mégis igen nehéz lenne sikereket elérni. Mindenekelőtt mert az elmúlt húsz évben kiépült politikai hatalmi rendszer és az azt működtető elitek érdeke homlokegyenest szemben áll egy ilyen demokratikus átalakulással, jobb szó híján parasztpolgárosodással. Számukra sokkal kényelmesebb az alkalmazottakkal és a kényszervállalkozókkal egyezkedni, mint a gazdaságilag független öntudatos polgárokkal.

Emellett az átalakulás reménybeli kedvezményezettjei, a kisbirtokaikon küszködők, a kényszervállalkozók vagy a közmunkások sem nagyon lelkesednének egy ilyen átalakulásért. Félnek ugyanis az újtól, a versenytől, a kockázattól, a másokkal való együttműködéstől, a konfliktusoktól, miközben sokaknak se földjük, se tőkéjük nincsen. Arra szocializálódtak, hogy egyedül próbálják megtalálni a kiskapukat, biztosítani a megélhetést legalább rövid távra. Még mindig nem döbbentek rá, hogy egyedül nem megy, csak ha összefognak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya őrnagy
2013. február 07. 15:30
Mért lenne különb a polgár, mint a paraszt? A komcsik eddig a prolit favorizálták.
Agnieszka
2013. február 07. 14:45
Minden az iskolán múlik, persze, az anyagon is, meg a családi környezet is fontos. Horthyékat sokat támadják, de a legnagyobb hiba, az elmaradt földosztás (agrárreform) említetlen marad. Durván 70 év tulajdonviszonyok, társadalom és érték rombolás után talán nem is lehet többé újjáépíteni. Ma nem nagyon van tekintély, a családok kezéből kivették a gyermeknevelést, sem a pap, sem a tanító nem orientál, nem igazán vannak mindenki által ismert és elfogadott -ha nem is mindig betartott- erkölcsi elvek. Van helyette kereskedelmi TV és bulvárlap. Az eredmény magáért beszél. Nem biztos, hogy a demokrácia a legeredményesebb társadalmi modell. Érdemes megnézni pl. az Öböl menti arab országokat, Szingapúrt. Nem biztos, hogy az a társadalmi rendszer, ahol 4 évenként minden borul, ahol az analfabéta szavazata annyit ér, mint az egyetemi tanáré, alkalmas a közjó előmozdítására.
KannibálTatárÚr
2013. február 07. 14:13
..."politikai hatalmi rendszer és az azt működtető elitek"... Nincsenek azt működtető elitek, csak élősködő elitek vannak.
Agnieszka
2013. február 07. 14:10
Többnyire nemcsak földjük és tőkéjük, sajnos, és ez a legnagyobb hiány, szaktudásuk és munkatapasztalatuk sem nagyon van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!