Bölcsészoktatás: álszentségről és felelősségről

2013. február 27. 10:21

Úgy csináltak, mintha a kultúra, a filozófia, az esztétika csak és eredendően baloldali, liberális és értékrelativista lehetne.

2013. február 27. 10:21
Bakó Bea
Mandiner

Az ELTE BTK diáklistázása kapcsán megszólalt már boldog-boldogtalan, s két nemrégiben hozzászóló kapcsán én is kénytelen vagyok beállni a szörnyülködők sorába. A lista létezése mellett ugyanis az is elborzaszt, hogy szakmájukban elismert, tekintélyes egyetemi tanárok hogyan mentegetik magukat: mintha bizony nem az ő tanítványaik (is) lennének, akik azt a bizonyos listát megalkották.

„Akik ma a bölcsészkarra mennek, mindennek a legalja. Nem beszélnek nyelveket, frusztráltak, mert nem vették fel őket egy komolyabb – jogász vagy közgazdász – szakra, alulképzettek, motiválatlanok. Épp ezért nagyon fogékonyak a Trianon-szindrómára, a történelmünk előző kétezer évét pedig kitöltik hun-magyar mítoszokkal és sámánizmussal” – nyilatkozta az SZTE történésze a Stopnak. Amellett, hogy a bölcsészek nagy része igenis beszél nyelveket és egyáltalán nem akar közgazdász vagy jogász lenni – vagyis nem jobb híján, frusztrált kétségbeesésében ment a bölcsészkarra, mint ahogyan Karsai állítja –; felmerül az a kérdés is, hogy egy magát komolyan vevő oktató hivatkozhat-e arra, hogy rossz az alapanyag? Nem épp az ő dolguk lenne történelmet tanítani, hogy a hallgatók megtanulják a helyén kezelni a „hun-magyar mítoszokat és a sámánizmust”?

Karsai valóban képes a középiskolai történelemoktatásra fogni a szélsőséges eszmék terjesztését, ami miatt szerinte az egyetemre már „elfuserálva” kerülnek a fiatalok? Tizennyolc évesen már tele vannak szélsőjobboldali eszmékkel, és mind el vannak fuserálva! Borzasztó. Nem is tud már ezekkel mit kezdeni az egyetemi oktatás, ugye? Pedig van megoldás: követelni kell tőlük, ha meg nem tanulnak, buktatni kell, és majd kikopnak a rendszerből. Ilyen egyszerű. Vagy mégsem? Hiszen akkor az egyetem elesik a diák után járó fejkvótától, és ez bizony nem éri meg – a tanároknak sem. Ezt a részét valahogy elfelejti hangsúlyozni Karsai tanár úr, amikor – egyébként helytállóan – megállapítja, hogy „a fejkvóta-rendszer bevezetésével gigantikus méretű óvodává züllesztették az egész felsőoktatást”.

Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének vezetője, György Péter a minap a Népszabadságban azon töprengett: „Mit csináltam, mit csináltunk rosszul?” Ne törje a fejét egy percig se tovább, tanár úr, megmondom én: úgy csináltak, mintha a kultúra, a filozófia, az esztétika csak és eredendően baloldali, liberális és értékrelativista lehetne. Nem kínáltak más alternatívát a frankfurti iskolán, a feministákon és a ’68-as lázadókon kívül. Azzal, hogy a jobbközép, konzervatív elméleteket levegőnek tekintve egyszerűen mellőzték az elméleti tananyagból, arra kényszerítették az Adornónál meg Foucault-nál többre avagy másra vágyó hallgatókat, hogy maguk keressenek külön utakat. Így, vonalvezető és szélesebb spektrum kínálása nélkül sokan könnyen bedőlhettek a populista szélsőjobb szólamoknak. A diákok egy része ugyan felismerte, hogy nem a baloldali liberális világnézet az egyetlen lehetséges út, viszont más iránymutatás híján könnyen az ellenkező végletbe sodródtak.

Szó sincs itt apolitikusságról meg elefántcsont-toronyról. Az egy dolog, hogy a konkrét aktuálpolitikai eseményektől úgy-ahogy távolságot tartott az oktatás (bár emlékezetem szerint maradt már el óra diáktüntetés miatt, és aktuálpolitikára burkoltan utaló vizsgakérdéssel is találkoztam); de az ideológiai egyoldalúság sulykolása is politika. Olyan politika ráadásul, amely észrevétlenül gyökeret ver a még nem eléggé kritikus fiatalok fejében, hogy aztán később ezen a szűrőn keresztül szemléljék a közélet minden rezdülését. Ilyen értelemben pedig egész biztos, hogy nem apolitikus az oktatás a karon, legalábbis az általam ismert Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetben.

Érhet-e ötöst egy olyan médiaelemzés, amely kizárólag a Népszabadságot, az ÉS-t meg a Magyar Narancsot veszi figyelembe? Nézhetnek-e furcsán az emberre, ha megkérdezi: „Na jó, de nem kellene egy jobboldali is?” Rendezhetünk-e vitát a határon túli magyarok szavazati jogáról úgy, hogy nem hívunk meg legalább egy olyan résztvevőt, aki a javaslat pártján állna? Kaphat-e olyan reakciót egy diák: „Ha nem tetszik a világnézeti beállítottságunk, mit keresel itt, miért nem mentél a Pázmányra?” Ez apolitikus oktatás?

Lehetett volna az elnyomott nők, melegek, romák, a gender-elméletek és a marxista szociológia mellett (nem helyett!) egy kicsit a családdal, a nemzeti identitással, a kereszténységgel is foglalkozni. Mert ezek ugyanúgy kultúraalkotó tényezők. Legyen sokrétű tájékozódási és választási lehetősége a nyiladozó értelmű hallgatóságnak is! Eddig nem hagytak nekik választást, így a hallgatók választottak maguknak: a lehető legrosszabbat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2013. február 28. 08:49
A filozófiai paradigmát a zsidók kaparintották és aélakítgatták ki az egyetemeken. Amikor megszűnt a rémséges és véres kísérletük, a szovjet-bolsevik rendszer, akkor a nyugati zsidó vagy zsidó kötődésű "filozófusokra" (pl: Adorno) támaszkodtak, akik egy egyész "tanulmányrendszert" írogattak össze, természetesen fő szentjük Marx apostol tanítása alapján. Csapnivaló az egész! Tűzre vele! Hazug áltan! Arra jó, hogy a tabula rasa-kat hűséges zsidóbérencekké szelídítse. Merték venni a bátorságot, gogy ők mondják meg, hogy mi a jó és mi a rossz, mit kell követni és mit kell úldözni. Ők maguk a Gonosz! A magyarországi követőjeik meg még rosszabbak, gonoszabbak (pl: Heller Ágnes). Mindet ki kell rúgni minden eddigi helyükről! Vita, gondolkodás , válogatás nélkül MINDTŐL EL KELL VENNI a lehetőséget, hogy egyetlen hangjuk sem legyen, mint beleszólás, kritika, vélemény a magyar társadalom életéről!
Énekes Vazul
2013. február 27. 17:02
Nagyon jó írás! Gratulálok!
MérlegElőd
2013. február 27. 16:43
Na? Egyik hozzászólónál sem látni, hogy kifogásolta volna e hazudozás írójának a hozzá nem értését. Felkészületlenségét. Pedig nagyon egyszerűen tettenérhető. Már eleve egy hazug állításból indít, mi szerint a lista, vagyis az egyetlen személy által brahizó jópofázásra vett belejavításokat, többen követték el. Ezért a nem létező több HÖK vezetőért kellene felelősnek lennie a dramatizált tanároknak. Gratulálok! Így hazudoztok ti! Becsületesen nem megy?
Kvasztics Fedor
2013. február 27. 16:37
Idézet az Indexről, Habony üdvédjétől: "Szintén az ügyvédtől származik az az állítás, amely szerint Habony bírósági perével párhuzamosan zajlott egy másik eljárás is a Fővárosi Bíróságon, amelyben az érintett házaspár alperesként szerepelt, mert egy másik autóssal is összetűzésbe keveredtek, és ott ők bántalmazták az autó vezetőjét, egy fiatal nőt." Anélkül, hogy bármiben állást foglalnék, elém is lépett már idős ember a járdáról, minden körültekintés nélkül, és én is voltam ott helyben buzinácikommunista - szó szerint. Én megvártam, amíg elmegy az autó elől, mert továbbmenni sem engedett, és elindultam. Eszembe sem jutott, hogy most aztán elégtételt kell vennem, akár szóban, akár tettleg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!