Kié a döntés joga?

2013. február 23. 11:14

Brüsszel nem egyszer orrunkra koppintott, de Dzsingisz kántól Zsukov marsallig a magyar történelmet formáló számos külső szerepelő nehezen tűrte a visszabeszélést – most meg lehet.

2013. február 23. 11:14
Ablonczy Bálint
Heti Válasz

„Bizonyos dolgokat az ember legfeljebb halkan szeret kimondani, miután alaposan körbenézett. Így teszek most én is: szerintem Magyarországnak jó az Európai Unió és hazánknak érdeke a minél szorosabb együttműködés. Tapsgép.


Globkrit és »szabadságharcos« szempontból egyaránt horkantásra okot adó álláspontom igazolására hozhatnám a legegyszerűbb materiális érvet. Abban az országban, ahol a beruházások 97 (!) százaléka uniós forrásokból valósul meg, nem is lehetne kérdés a minél erősebb integráció támogatása. (...)

A magyar történelem azon ritka pillanatait éljük, amikor részt vehetünk a rólunk szóló döntésekben. Kétségtelen, hogy Brüsszel nem egyszer orrunkra koppintott, de Dzsingisz kántól Zsukov marsallig a magyar történelmet formáló számos külső szerepelő nehezen tűrte a visszabeszélést – most meg lehet. És az is előfordul, hogy meghallgatják érveinket: legutóbb a hétéves uniós költségvetésről szóló tárgyalásokon derült ki, hogy még a magunkfajta közepes méretű, nem túl fejlett tagállamoknak is van keresnivalójuk. (...)

Talán még az uborkák dőlésszögének uniós szabályozása is elfogadható, ha a sokat emlegetett sokszínűség a legfontosabb dolgokban nem sérül. Márpedig egyre aggasztóbb jelek mutatnak az egyneműsítésre. A legfrissebb példa: a hétvégén Olaszországban választást rendeznek, amin indul egy csomó érdekes ember meg Silvio Berlusconi. Legyen bármi is a véleményünk a táncoskomikus-politikus plasztikázás miatt egyre riasztóbb arcbőréről, tunkolnivalóan szaftos magánéletéről meg egyéb ügyeiről, tény: az elmúlt két évtizedben olaszok milliói tüntették ki újra és újra bizalmukkal. Minden várakozásra rácáfolva most ismét a választások egyik esélyese, ami azonban nem tetszik a német politikának. Az ugyan bevett szokás, hogy az azonos pártcsaládhoz tartozók kampányolnak egymás mellett, de legalábbis szokatlan, hogy német döntéshozók megüzenik a választóknak: kikre (nem) kellene szavazniuk.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. február 24. 11:10
"Kié a döntés joga?" Haza csak ott van, hol jog is van, S a népnek nincs joga. Főként döntés joga!!!
ProPatria
2013. február 23. 21:55
Kevesen gondoltuk volna korábban, hogy 2013 egyik meghatározó kérdése Magyarország és Európa helyzete, illetve annak tisztázása lesz. Márpedig abban sokan egyetérthetnek velem, hogy az utóbbi időben a Magyarországról kialakult kép alapvetően megváltozott, összhangban az elmúlt években végbement jelentős változásokkal: új médiatörvény, magyar EU-s elnökség, új alkotmány, ágazati különadók, oktatásátalakítás, hogy csak néhányat említsünk. Az események értékelése már eltér, de abban a változások előmozdítói és bírálói egyetértenek, hogy az országimázs negatív lett. (Ennek a negatív országimázsnak az okairól, illetve megalapozottságáról ugyancsak megoszlanak a vélemények). Egyidejűleg az ország vezetése számos gesztussal Kelet felé fordult (Kína, Oroszország, Azerbajdzsán). Mindez felvetette Magyarország és az EU viszonyának újragondolásának kérdését. Szélsőséges példaként az EU zászló égetésének képe bejárta Európát. Csak hogy néhány EU-s előnyt említsünk címszavakban: Magyarország az EU integráció nyertese anyagiakban, Légneművé váltak a határok, Haladó jogszabályok valósulhatnak meg az uniós jog által, Munkahelyteremtés, béke stb. A fentiek alapján magabiztosan kijelenthetjük, hogy Magyarország helye Európában és az EU-ban van. Maradok szolgálatotokra Pro Patria et Libertate - magyar közéleti blog ► http://bit.ly/X3sib9
Gregorius
2013. február 23. 20:11
Azt kell ügyes politikával és pályázatokkal elérni, hogy a brüsszeli pénzt termelő vállalkozások létrehozására és támogatására fordíthassuk. Az Unió ugyanis erre kevésbé ad szívesen pénzt. A szépészeti célú beruházások, bár vitathatatlanul vonzóbbá teszik az országot, de nem jelentenek távlati megoldást.
Berecskereki
2013. február 23. 13:08
:-) "nem értek egyet vele" Köszönöm Bálint, de újat ezzel nem mondott, mert ezt már akkor tudtam, amikor a hsz.-at írtam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!