Európában évente 210 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe.
„Egy EU-rendelkezés hatására született tanulmány nem véletlenül kavart nagy port, amikor kiderült, hogy milyen ostoba szabályok miatt kell megsemmisíteni a gyümölcs- és zöldségfélék jelentős részét, holott az emberi fogyasztásra abszolút alkalmas lenne. Európában évente 210 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe a túlszabályozott kereskedelmi normák és a pocsékolás miatt. Ebből 140 millió tonnával nem is találkozik a vásárló. A gyümölcs és a zöldség össztömegének 37%-át eleve nem engedik a piacra, mert az nem felel meg az EU előírásainak. további csaknem20%-ot a fogyasztók dobnak ki, és csak 43% jut el az emberek gyomrába. A gyökér- és a gumós termények esetében még rosszabb a helyzet. Ezeknek több mint fele ab ovo nem kerül az üzletekbe, 17% -uk a vevőknél megy tönkre, illetve válik élvezhetetlenné, és csak 32%-ból lesz például répafőzelék, vagy pirított burgonya.”