Öt hazában egy lélekkel

2013. január 22. 15:33

Az emlékhelyekhez ma öt országba kell elzarándokolnunk, s rossz esetben négy másik nyelven kell érdeklődnünk, hogy igazítanának már útba…

2013. január 22. 15:33
Ozsváth Sándor
Polgár Portál

„Kölcsey a mi költőnk, itt született s itt élt a keleti végeken: Közép-Szolnok vármegyében meg Biharban, Szatmárban. Itt lett naggyá, ide vonult vissza a világ zajaitól, és teste is e földben pihen.

»A haza minden előtt!« Pozsonyban, 1833. június 14-én vetette papírra e mára szállóigévé vált sort. Az akkori haza fizikai valójában 1920 óta már nem létezik, szétdarabolta a trianoni önkény, elszakítva tőlünk Kölcsey életének legfontosabb helyszíneit. Szülőfaluja, Sződemeter, ma Romániához tartozik (Sauca), szülőháza ortodox paplak; ugyancsak odakanyarították a térképrajzoló kezek Nagykárolyt (Carei) is, politikusi karrierjének első színterét, a szatmári megyeházával egyetemben. A reformkori küzdelmek legfőbb fóruma, ahol népéért-nemzetéért oly sokszor szónokolt, a pozsonyi diéta épülete ma Szlovákia fővárosában (Bratislava) idegenkedik, mint ahogyan újdonsült északi szomszédunknál keresendő kedves pihenőhelye Lasztóc (Lascovce) is – gyakran időzött itt Szemere Pál társaságában (1817-ben pl. egy egész hónapot töltött a községben). Bús düledékű Huszt vára és Beregszász – az utolsó postakocsi-állomás, ahová levélért-újságért Csekéről beszekerezett – jelenleg éppen Ukrajnáé (Chust és Beregove néven), de tulajdonolta már Csehszlovákia és a Szovjetunió is. Köpcsény, ahol a diétára igyekvő Kölcsey utoljára (vagy hazafelé először) lovat váltott, ma Ausztriában található (Kittsee). Legutolsó hazaútján, 1835. február 9-én egészen idáig kísérték a vele rokonszenvező és mellette tüntető országgyűlési ifjak. (E szavakkal búcsúzott az országos rendektől: »Jelszavaink valának: haza és haladás.«) S mit hagytak meg nekünk Trianonban Kölcsey egykori hazájából? Álmosdot, Debrecent, Pestet, Pécelt, Csekét.

A fentebb sorolt emlékhelyekhez ma öt országba kell elzarándokolnunk, s rossz esetben négy másik nyelven kell érdeklődnünk, hogy igazítanának már útba…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. január 22. 19:02
Vannak akik már kezdi újra rajzolni Közép-Európa térképét http://eurocom.wordpress.com/2013/01/14/romanianak-el-kell-tunnie-a-vilag-terkeperol-egy-moldovai-politikai-elemzo-megdobbento-kijelentese-jurnalul-ro/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201301 És nem csak ő.
oskar
2013. január 22. 18:49
Ezt tette a nagyhatalmi politika.De mi ne szóljunk semmit!!! A nemzetünk él. A Kaukázusban élt (még vannak belőle) egy nemzet az Adigék. Országuk volt Cirkassia. Ma Oroszország. Három egymással nem határos tartománnyá osztva. Kabardina_Balkaria, Karacsáj Cserkesz, és Adigeföld. Cirkassia oroszok által történt bekebelezése és geocidiuma jövőre lesz 150 éves. Cerkessia fővárosa Szocsi volt.
blablabla
2013. január 22. 18:32
==A fentebb sorolt emlékhelyekhez ma öt országba kell elzarándokolnunk, s rossz esetben négy másik nyelven kell érdeklődnünk, hogy igazítanának már útba.== Számos oka van ennek. De egy magasan kiemelkedik: ... Hányszor támadt tenfiad Szép hazám, kebledre, S lettél magzatod miatt Magzatod hamvvedre! Bújt az üldözött s felé Kard nyúl barlangjában, Szerte nézett, s nem lelé Honját a hazában...
koronaszepe
2013. január 22. 16:49
Mit lehet erre mondani ? Igen . Valahogy lélektanilag túl kellene már lépnünk ezen a traumán. Nem határozhatja meg a jövőnket, hogy iszonyatosan meg vagyunk sértődve a történelemre. A kulturális értelemben vett nemzeti összetartozás erősítésére, fenntartására pedig lehetőséget,keretet ad az unió. Nekünk, magyaroknak kellene a legjobban ennek örülni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!