Mindenki hat mindenkire

2013. január 10. 11:42

Világunk nem ésszerű, nem normális, döntéseink hatásai nem számíthatók ki előre, ezért nem hozhatunk racionális döntéseket.

2013. január 10. 11:42
Matolcsy György
Heti Válasz

Mai döntéseink a felvilágosodás elveire épülnek: az ember racionális lény, döntéseit az ésszerűség alapján hozza, az emberi világot is mechanikus természeti törvények irányítják, s ok-okozati összefüggések jellemzik. Szerzőnk szerint ez teljes tévedés: világunk nem ésszerű, nem normális, döntéseink hatásai nem számíthatók ki előre, ezért nem hozhatunk racionális döntéseket. (...)

Az első pillantásra racionálisnak látszó, ésszerűnek tűnő receptek alapján olyan döntések születtek 2002 és 2010 között, amelyek csődbe vitték az államháztartást, családok százezreit és vállalkozók tízezreit. Az ortodox közgazdasági gondolkodás szerint ésszerűnek tűnt alacsony kamatra svájci frankban és euróban hitelt felvenni, az államadósság zömét külföld felé felhalmozni. (...)

Magyarországon ma már tömegesen hozunk jó döntéseket lent és fent, mert kizártuk a cinkelt lappal játszókat.

Matolcsy György: Mindenki hat mindenkire (Részletek a Heti Válasz 2013. január 10-ei számában megjelent cikkből)

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. január 11. 08:23
6--6 ! ! 6--6
BőröndÖdön
2013. január 11. 05:36
Gyuri bácsi,egy elmebetegtől nem is várunk racionális döntéseket,csak ebbe belepusztul az ország!
csárly
2013. január 10. 23:27
csak tudnám ki az a suttyó gyökér, aki 150 felhasználónevet tart fent azért, hogy lájkolja matolcsy agymenését. Jól fizetik ezt a munkát? Szerkik nem lehetne ezzel vmit kezdeni?
gross
2013. január 10. 21:21
„Szerzőnk szerint ez teljes tévedés: világunk nem ésszerű, nem normális, döntéseink hatásai nem számíthatók ki előre, ezért nem hozhatunk racionális döntéseket. (...) Ez minimum 1957 óta ismert vélekedés (Herbert Simon), szerintem a közgázon a tanyag része is, Matolcsy már akkor hallhatta. "Az első pillantásra racionálisnak látszó, ésszerűnek tűnő receptek alapján olyan döntések születtek 2002 és 2010 között, amelyek csődbe vitték az államháztartást, családok százezreit és vállalkozók tízezreit." Ez azért csúsztatás, a valóban ostoba és káros döntéseket minden épeszű közgazdász kritizálta. "Az ortodox közgazdasági gondolkodás szerint ésszerűnek tűnt alacsony kamatra svájci frankban és euróban hitelt felvenni, az államadósság zömét külföld felé felhalmozni. (...)" Az ortodox MNB is folyamatosan kritizálta a bankrendszer stabilitásáról szóló jelentéseiben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!