Többet ésszel

2013. január 05. 10:17

Az Alkotmánybíróságon belül a többségi vélemény döntött, s a Fidesz ezt elfogadta, bebizonyítva ezzel, hogy a kétharmad birtokában sem kíván erőből politizálni.

2013. január 05. 10:17

Nem okoz meglepetést, hogy az ellenzéki pártok most úgy diadalmaskodnak, mintha legalábbis Török Zsolt vagy Zagyva Gyula javaslatára került volna az Alkotmánybíróság elé a kormány választójogi reformelképzelése. Pedig azt Áder János köztársasági elnök küldte normakontrollra, és mi sem természetesebb, mint hogy a vegyes összetételű grémium nem volt azonos állásponton. Az Alkotmánybíróságon belül a többségi vélemény döntött, s a Fidesz ezt elfogadta, bebizonyítva ezzel, hogy a kétharmad birtokában sem kíván erőből politizálni. 

Hiába akarja az ellenzék a kialakult helyzetet valami rettentő vereségnek beállítani. Ami történt, valójában kikristályosodás, a jogállami működés rendes velejárója. Egy javaslatcsomag egyik eleme kikerült a törvényből. Ez még nem tragédia. Már csak azért sem mondható annak, mert a Fidesz által javasolt választójogi reform legfontosabb elemei ellen nem merült föl kifogás. Megvalósul a voksolni kívánó határon túli magyarok regisztrálása, hiszen a névjegyzék már technikai okokból is indokolt és célszerű, továbbá jóváhagyta az AB az egyfordulós, tehát az eddigieknél jóval egyszerűbb, költségkímélő választási rendszert, a kisebb parlamentet, valamint az arányos választókerületek létrehozását. A tespedés évei után ez talán nem eredmény? Néha félre kellene tenni a szavak, fogalmak hadászati arzenálját. A polgári oldal nem Ron Werber-i logikával gondolkodik. Küzd, de nem harcol ölésig. Nem mindenkit szeret, de senkit sem gyűlöl. A Fidesz nemhogy kormányon, hanem még ellenzékben sem ellenségkép fabrikálásával működött. A konszenzus és a nyugalom fontosabb, mint a százszázalékos diadal, ha az keserű szájízt hagy az állampolgároknak akár csak kisebb hányadában. A kormány egyértelművé tette, hogy számára nincsen fontosabb, mint a választói akarat és az ország érdekeinek összehangolása, az állampolgár biztonságérzete, a kiszámítható jövő. (...)

A választójogi reform a hazai szavazók regisztrációja kivételével minden elemében átment a normakontrollon. Ez nyolcvanszázalékos győzelem. Azt a húsz százalékot meg majd behozhatják.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. január 06. 07:31
zörög a kommunista szatyor
=nessuno=
2013. január 06. 00:35
Ha beleírnák az alaptörvénybe, akkor is alkotmányellenes lenne. Nehéz ezt megérteni, ugye? Hiába tenné bele a 2/3 pl. a halálbüntetés visszaállítását...
Claypool
2013. január 06. 00:04
Pedig közéjük is lövethettünk volna.
BőröndÖdön
2013. január 05. 21:11
Kicsordult a könnyem,látván az állampárt példás önuralmát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!