Fontos, hogy visszavár-e az ország

2013. január 06. 16:50

Aki másodjára vált országot, az jellemzően visszamegy oda, ahonnét eljött, és ha visszajön, akkor ennek nagyon komoly pozitív szerepe lehet a tudásátadásnál. Interjú.

2013. január 06. 16:50
Koren Miklós
Index

Ha már a munkaerő vándorlásáról, importjáról beszélünk: mekkora problémának látja a Magyarországról zajló elvándorlást? És mitől függ az, hogy külföldről, a legtöbb szempontból általában sokkal jobb lehetőségek közül hazajönnek-e a végzettjeink?

Annyit tudunk, hogy aki másodjára vált országot, az jellemzően visszamegy oda, ahonnét eljött, és ha visszajön, akkor ennek nagyon komoly pozitív szerepe lehet a már említett tudásátadásnál. De itt az a legfontosabb, hogy miért megy el, és hogy visszavárja-e az ország. Ha valaki azért megy el, hogy kipróbálja magát, olyan dolgokat tanuljon, amit itthon nem lehet, az gyökeresen különbözik attól, akinek egyszerűen mennie kell, mert itthon nem tud normálisan dolgozni, megélni. Egy teljesen ad hoc példát tudok mondani az életemből, de ami azért elgondolkoztató. A Harvardon számos chilei és argentin iskolatársam is volt. Azt gondolom, hogy Chile egy elég jól irányított ország, Argentínáról viszont ez talán kevésbé mondható el. Azóta a chilei iskolatársaim mind a chilei egyetemeken tanítanak, az argentinok közül pedig senki nem ment haza.

Ha már a jól képzettekről beszélünk, tanított az USA-ban a Harvardon és itthon is, ott mit csinálnak jobban, hogy nagyságrendekkel képzettebb diákok jönnek ki a rendszerből? Elvégre a közgazdaságtudományhoz nem kellenek költséges berendezések, és ugyanazokat a könyveket meg lehetne tanulni itthon is.

Amikor a Harvardon még diákként végeztem, elképesztően élveztem, hogy közgazdaságtanon belül is minden területről a világ legjobb szakembereinek egyike tanított. Ez adott egy olyan nyitottságot, hogy bármilyen iránnyal lehet hasonló színvonalon foglalkozni. Mielőtt odakerültem, egyáltalán nem tartottam például érdekesnek a külkereskedelmet, de egy kiváló tanárom, Elhanan Helpman hatására azóta is ez a témám. Másrészt a diákok is nagyon komolyan veszik a tanulást, versenyhelyzet is van, így ha az ember látja, hogy este nyolckor még mindenki a számítógépteremben dolgozik, akkor ő is hajlamosabb lesz így tenni. És azt hiszem legalább annyit tanultam a diáktársaimtól, mint a tanáraimtól.

De ezt még a világ bármelyik pontján másolni lehetne.

Ahhoz azért rengeteg pénz kell, hogy a kiemelkedő tanárokból legyen egy kritikus tömeg, akik hosszú távon ott vannak. Mi a CEU-n törekszünk arra, hogy átvegyük az amerikai attitűdöt, de egyelőre nagyon messze vagyunk attól, hogy egyáltalán összehasonlíthatóak legyünk. Európában a térképre kerülhetünk, de az se könnyű, mert ez a méret kérdése is. Közgazdaságtanban ugyanis jelentős különbségek vannak a földrészek között, a világ első húsz tanszékéből tizenkilenc nem európai. Pont egy ilyen pályázat segíthet abban, hogy rávegyen embereket, hogy európai kutatócsoportban dolgozzanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2013. január 07. 09:43
Amíg egy jó orvos, mérnök meg tudja tartani a munkahelyét Nyugaton, ha nem kedvtelésből dolgozik, hanem azért, h. el tudja tartani a családját, taníttatni tudja a gyermekeit, bár esetenként fájó szívvel, de nem fog hazajönni a nincsre. Nem a félrevezetett, tájékozatlan lakosság szocialista-szabad demokrata kormányait megszavazó tömegei a felelősek azért, h. a mindent kiárúsító (mellékesen hol a pénzecske?), mindent leépítő, kizárólag kölcsönfelvétel terén világbajnok hatalom azt tehette az országgal, aminek most mindannyian "élvezzük" az eredményét. Ez az igazi "Végjáték a Dunánál"! A végzetes 94, 2002, 2006-os választásokat az a sajtóklub és közgazdászklub nyerte meg az ország végzetének, amelyik most is az észt osztja, tulajdonképpen majdnem mindenhol. Hogyan lehet hitele ennek az oly sokáig hatalmon volt társaságnak, amelynek tevékenységéről és szellemi képességeiről a most a mindenki által látható és megélhető eredmény kéne beszéljen? Magyarországon a jövedelmekbe történelmileg nincsenek beépítve a lakhatás költségei. Az orvosok alacsony fizetésében a megélhetésé sem, ezek a fizetésnek aligha nevezhető összegek példa nélküliek Európában, a nővéreké szintén.Viszont ma már a szó szoros értelméből a nincsből kéne kármenteni. Ez elég nehéz, mert a kölcsönből fejlődés útja járhatatlan. Ma oda jutott az oerszág, h. csak úgy lehet adni, ha valakiktől elvesznek, ami szintén elég keserves, bár ha körülnézek egyes budai rezervátumokban, mondjuk, nem a 150.000.-Ft alatti nyugdíjakkal kezdeném, meg nem is a kisvállalkozók vagyonosodási vizsgálataival.
beflower
2013. január 07. 09:08
Vajon a világon pénzügyi válságot okozók közül,hányan jártak a Harvardra?Ez demagőg kérdés,de közgazdasz képzésről is szó esik,talán fel lehet tenni.Hová jutott Magyarország a sok "jól"képzett közgazdásszal?/Lásd:Matolcsy/.Miért nem teszik rendbe a mezőgazdaságot!Egyetlen esély tömeges munkahely teremtésre!Miért nem használják ki az Úniós kvótákat?/cukor,zöldség,hús?/.Na erre kéne MEGOLDÁS a közgazdászok részéről!Nem vitatkozni,légvárakat épiteni valamilyen "tudományos"publikáció,esetleg állami kitüntetésért.Nehogy a piaccal jöjjenek,hiszen élelmiszer válság fenyeget!
arlequin
2013. január 06. 21:34
hát aki ülve magyaráz és az egyik keze ennek ellenére a zsebébe van dugva, azt rendes magyar vissza ne várja...
kulalak
2013. január 06. 20:37
"Közgazdaságtanban ugyanis jelentős különbségek vannak a földrészek között, a világ első húsz tanszékéből tizenkilenc nem európai." Lehet, hogy ezért van bajban az EU? Nem értenek hozzá? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!