A kelta tigris újra ugrani készül

2013. január 22. 14:20

Írországban az EU/IMF-program kezdete óta nem visszaesett, hanem éppenséggel évről évre erősödött a növekedés.

2013. január 22. 14:20
Gyévai Zoltán
tagokvagyunk

„Az ír gazdasági modell fő összetevőit a görögökétől vagy a portugálokétól eltérően például nem kérdőjelezte meg alapjaiban a válság és az azt követő kríziskezelés. Az Európa egyes részein sokat bírált ír társasági adót is érintetlenül hagyta a kiigazítási folyamat, csakúgy, mint a külkereskedelmi forgalomban ténylegesen vagy potenciálisan részt vevő árukat és szolgáltatásokat előállító szektorok kiemelt helyét, amelyek a szigetország gazdasági sikereiben az elmúlt évtizedekben olyan fontos szerepet játszottak.

Abból a szempontból is atipikusnak mondható az ír program, hogy a kiadások csökkentése helyett inkább a bevételek növelésére összpontosított, részben a nagyon stabil adóalapnak és adófizetési morálnak köszönhetően. Ennek is része lehet abban, hogy éles kontrasztot mutatva a legtöbb dél-európai országgal, Írországban az EU/IMF-program kezdete óta nem visszaesett, hanem éppenséggel évről évre erősödött a növekedés. A »megszorítás« vagy fiskális konszolidáció tehát más országoktól eltérően itt nem ment a növekedés rovására. Ebben szakértők szerint az is szerepet játszott, hogy a görög program nemegyszer abszurd, eleve irreális célkitűzéseivel szemben az ír mentőcsomag nem a vágyakra, hanem a valóságra épült, amihez nagymértékben hozzájárult, hogy a politika nem avatkozott bele lépten-nyomon és túlzó módon a folyamatba.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2013. január 22. 18:08
"Ebben szakértők szerint az is szerepet játszott, hogy a görög program nemegyszer abszurd, eleve irreális célkitűzéseivel szemben az ír mentőcsomag nem a vágyakra, hanem a valóságra épült, amihez nagymértékben hozzájárult, hogy a politika nem avatkozott bele lépten-nyomon és túlzó módon a folyamatba.” Értjük, most már. A felelős kormány menjen a sarokba, s onnan drukkoljon: bejön-e az IMF/EU-program "megszorítása". Amiből következik ugyebár, a kormány minősége indifferens, a bajokat megoldani az IMF/EU tudja. Már csak az kell, a kormány úriember módjára parírozzon, "szerettesse meg magát" jó nyugati jóakaróinkkal, tessék 2014-ben Bajnai-Mesterházyra szavazni. Ravasz kis írás. De akkor minek egyáltalán kormány? Ez valahogy elmarad a cikkből.
ni++ck
2013. január 22. 17:38
Ne felejtsuk hogy itt Romaniaban januar elsejetol emelkedtek a rezsikoltsegek is az IMF-el valo megalapodas miat
füst
2013. január 22. 15:03
közhelyszótár....
kjkj945
2013. január 22. 14:52
ir -- rendben van! De ki olvas???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!