Körbeér Matolcsy nagy terve - mit tervez a forinttal a kormány?

2013. január 28. 15:40

Elengedhetetlen a „partneri viszony” a devizatartalékokat kezelő MNB-vel.

2013. január 28. 15:40
Gerőcs Tamás
Napi Gazdaság

„A forintkibocsátással kiváltott lejáró devizaadóssághoz óriási mennyiségű, nem piacról származó devizaforrásra van szükség. Ezt középtávon a devizatartalékot kezelő jegybanktól tudja lehívni a kormány. Ilyen értelemben a magyar gazdaságpolitika a merkantilista modellhez szükséges hozzávalók mindegyikét ügyesen összefőzte: a lakossági fogyasztás befagyasztását, a felpörgő inflációt, a nyomott béreket és a piacon megújuló devizaigény fokozatos leépítését (így egy monetáris reform keretében később akár vissza lehet térni a csúszó leértékeléshez).

E stratégiából két dolog is következik. Egyrészt elengedhetetlen a »partneri viszony« a devizatartalékokat kezelő MNB-vel, másrészt az »belövi« és védi a gazdaság számára megfelelő nominálárfolyamot és inflációt. Az adósságstratégia legfontosabb feltétele tehát a forintpiac stabilitása, hiszen a devizaadósság forintból történő törlesztése, illetve a választási költségvetés hiányának finanszírozása miatt kínálati nyomás alá kerülhet a magyar deviza. Matolcsy éppen ezért azt várja a jegybanktól, hogy egy ilyen helyzetben teremtsen megfelelő – akár közvetlen – keresletet az államkötvények iránt és tartsa a költségvetés számára fenntartható pályán a hozamkörnyezetet.

Brüsszel ellenőrző szerepének csökkentéséhez sürgősen ki kell lépni a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárásból, ezért a kormány az adósságstratégiával szinte egyenrangú prioritásként kezeli a költségvetési egyensúly mielőbbi megteremtését. Ha Budapest idén júniusra kikerül az eljárás alól, akkor működésbe léphet az egész modell.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2013. január 28. 19:34
jó cikk....
Agricola
2013. január 28. 18:24
Gerőcs Tamás szerint „Körbeér Matolcsy nagy terve” ezzel szemben Gerőcs Tamás érvelése „nem gömbölyű”. A sok téveszme közül kiemelkedik: „A forintkibocsátással kiváltott lejáró devizaadóssághoz óriási mennyiségű, nem piacról származó devizaforrásra van szükség.” Azt sugallja, hogy a gonosz kormány fel akarja számolni az MNB deviza tartalékait. Nem hiába mondta ősz elején Heim Péter, hogyha a tartalékokból az adósságot törlesztjük, akkor maximum 32-33 milliárd euróra mehet le a jegybank a tartalékok szintjével. Tehát nagyjából oda, ahol most állunk.” (szp mfor.hu) Heim Péter úgy tudom nem nevezhető kormányellenes propagandistának, véleménye sokszor közel áll a kormány álláspontjához. Mégis a „Sötétben bujkáló rémhírterjesztő ellenforradalmárok” nem reszketnek attól, hogy olyan hírt terjesszenek, hogy „a fújmocskos jegybanki letét, felszámolása várhatóan Matolcsy jegybankelnök egyik első dolga lesz”.
laci0011
2013. január 28. 17:15
Jó az írás,kár hogy ezek a nagyot álmodó funkcionális analfabéta liberálszélkakasok,elemi dolgokat sem képesek megfelelően megcsinálni.Elméleti autószerelők csak,és a körülöttünk élők sem vesznek ki szabadságot addíg míg ezek a nagyképű barmok bele nem jönnek a dolgaikba.
CzudarMiska
2013. január 28. 16:35
Úgy vélem,felesleges lenne a forintról és a piacról bármily szépen hangzó elméleteket ismertetni.Kár lenne bárki nagytudású szakembernek ezen rágódnia. Nagyon úgy tűnik,itt nem piacról hanem manipulálásról szól a történet.Vastagon,sajnos! Építhetünk,felszerelhetünk Magyarországon akárhány zsinagógát,Holokauszt-múzeumot,akkor is mi vagyunk a Háttér Hatalom szemében a "rossz fiúk". Rasszisták vagyunk és antiszemiták. Holott csak annyi a legújabb bűnünk,hogy nem akarjuk azt a jóféle IMF kölcsönt felvenni. Nem és nem,pedig kínálják,adnák örömest!Menjen már tönkre a magyar gazdaság teljesen.Aztán jön majd egy ballib kormány és akkor szüret. Mindent,mindent,ami még csak maradt ennél a kirabolt,elnyomorított magyar nemzetnél,mindent el lehet majd venni. A belső bitangok ezt bizton elintézik a "gazinak". Jó pénzért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!