A Vidnyánszky híres nyája

2012. december 27. 16:57

Vidnyánszky Attila formátumos rendező. Ám ez az eljárás nem egyszerűen becstelen és méltatlan, hanem végleg kiöli a művészt Vidnyánszky Attilából.

2012. december 27. 16:57
Nyüzsi
HVG
„Aki viszont győzött a pályázaton, könnyen lehet, hogy végül alulmarad. 

Nem azért, mintha Vidnyászky egy középszerűnél is gyengébb senki volna, ahogy egyesek buzgalmukban és indulataik által motiváltan minősítették. Vidnyánszky Attila formátumos rendező. Ám ez az eljárás nem egyszerűen becstelen és méltatlan (a bírálók közül többen személyesen is kötődtek Vidnyánszkyhoz), hanem végleg kiöli a művészt Vidnyánszkí Attilából.

A döntés mögött állók se nagyon titkolják, hogy politikai okok állnak a háttérben. Ehhez próbáltak valamiféle kulturális gőzt fújni: tagadni mindent, amit az Alföldi-féle színházzal azonosítanak, s Vidnyánszkynak ezzel azonosulnia kell, legalábbis meg kell próbálnia megfelelni az elvárásoknak. Egy művész azonban mindig mindent megkérdőjelez, és alkotásról alkotásra (ez esetben előadásról előadásra) teremti újra saját világát. Még a legjobb értelemben vett propagandista szerep sem fér össze a szuverén alkotóval.

Másfelől azoktól, akik a döntést meghozták, akik Alföldi menesztését helyeslik, akik kulturális missziónak tekintik a nem maguk fajták kitúrását mindenhonnan, nem lehet szabadulni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyoooc
2012. december 28. 08:37
Csak a pontosság kedvéért: Alföldit nem menesztették, hanem lejárt a megbízatása. Legfeljebb azt lehetne írni, hogy a megbízatását nem hosszabbították meg...
Agnieszka
2012. december 28. 08:19
Még emlékszem a Mások életére (ez egy film a létező szocializmusról az NDK-ban), "ők szabják meg, h. kiből mi lehet". Ez tényleg így volt, néhány szerencsés kivétellel, a sorba be kellett állni, aki erre elvi vagy bármilyen okból nem volt hajlandó, lehetett a legjobb szakember, akkor sem jutott semmire. Most mások is szóhoz juthatnak. Az osztozást a lehetőségeken láthatóan-hallhatóan nagyon nehéz megtanulni. Surányi, Alföldi kitölthette az idejét, pedig sokaknak mindkettőt nehéz volt kivárni, igaz, Surányi már régen volt, de azóta is keresgélhetjük a Nemzeti Bank dobra vert aranykészletét és fizethetjük a leánybankok államadóssággá tett veszteségeit. Bod Péter Ákost símán ki lehetett útálni, nem fájt a HVG-nek.Kíváncsi vagyok, a HVG most is úgy ki van-e tömve hirdetésekkel, mint valaha.
jerom960
2012. december 28. 07:32
A hvg mi a kurva anyjáért jajgat, talán Alföldit nem politikai okbólneveztétek ki? Naná,hogy a mostani kormány nem Őt akarja.Mit nem értessz ezen majom!
Fakutya tizedes
2012. december 27. 22:38
Vizoviczky híres nyája Csörög-morog a hávégébe, Csörög-morog a hávégébe, Mert Vizoviczkyt nem találja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!