Repedezik-e a gránit?

2012. december 29. 09:24

Egy év sem telt el, és az alkotmányosság próbái nyomán a gránitalap az erózió egyre erősebb tüneteit mutatja.

2012. december 29. 09:24
Miklósi Gábor
Index

„Valódi veszély, hogy engednie kell az általa kitalált közjogi szerkezetből, a kormányfőt csak a regisztráció tekintetében fenyegeti. A választási eljárásról szóló törvényről (vetv.) a jövő héten dönt az AB. Mivel az Ár. már nem korlátozza, a testület a lényeget vizsgálhatja: azt kell eldöntenie, hogy korlátozza-e az általános szabad választójogot a kötelező előzetes regisztráció. Ha igen, Orbán előtt két lehetőség adódik.

Makacskodhat, ahogy például júliusban a bírók nyugdíjkorhatáráról szóló törvény megsemmisítésekor, és néhány hete a hajléktalanok kitiltását lehetővé tévő rendelet elkaszálása után tette. Ebben az esetben kénytelen lesz beleírni a regisztrációt az Alaptörvénybe, majd újra elfogadtatni a vetv. törölt passzusait a koalíciós képviselőkkel, minden korábbinál egyértelműbbé téve, hogy mit gondol az alkotmányosságról.

Ez az eset egészen különös helyzetet teremtene: egy korábban már alkotmányellenesnek talált szabállyal egészülne ki az Alaptörvény. Ennek a feloldhatatlan helyzetnek az elvi lehetőségéről érdekes módon éppen Stumpf István írt az AB pénteki határozatához csatolt párhuzamos indoklása végén. Az AB ekkor csak úgy tehetne rendet, ha az eddigi dogmatikán változtatva az alkotmánymódosítás tartalmi vizsgálatára vállalkozna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2012. december 30. 00:22
Mégegyszer, jó éjt, Mindenkinek!
xoxoro
2012. december 29. 21:26
jé, Miklósi "valahol felsír egy kisgyerek" Gábor már nem cigányokban utazik?
Yuing
2012. december 29. 18:55
Ez gránit ? Talán inkább csak homok !
PGuszti
2012. december 29. 14:19
Az AB most már egyre nyíltabban alkotmánysértő határozatokat hoz. Hiába tartalmazza az Alaptörvény egyértelműen, hogy az Átmeneti rendelkezések az Alaptörvény részét képezik, ők homályos ellentmondásokra hivatkozva máshogy döntöttek. Stumpf pedig párhuzamos indoklásában már arra is jogot formálna, hogy ha egy későbbi módosítás az AB szerint feloldhatatlan ellentmondásban lenne a többi szakasszal, akkor az AB akár megsemmisíthesse az adott alaptörvénymódosítást. A mostani alkalmat fel kell használni arra, hogy az Alaptörvény lehetetlenné tegye az AB jövőbeni alkotmányellenes partizánkodását, továbbá az AB "láthatatlan alkotmányát" is fel kellene számolni, hogy csak a(z át)látható Alaptörvény legyen az alkotmányosság mércéje. Általánosságban részletezőbbé kell tenni az Alaptörvényt, hogy ne tegye lehetővé az AB burkolt, az alkotmányozó akaratának ellentmondó és önmagában is alkotmányellenes alkotmányozását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!