A kötőjel dicsérete

2012. december 10. 09:32

Akármilyen rögös is tehát a hozzá vezető út, a (ha nem is egyedül lehetséges, de) kívánatos végállomás mégiscsak a tiszta helyzet: a választáson közösen elindult pártszövetség közös, koalíciós kormányzása.

2012. december 10. 09:32
Lendvai Ildikó
Népszava

A korábban felvetődött három modell: az egyetlen választási párt, a pártszövetség, és a részleges választókörzeti együttműködés közül az MSZP ajánlata egyértelműen a pártszövetség. Helyesen. Helyesen még akkor is, ha a ma létező pártszövetségi minta, a Fidesz-KDNP együttese álságos politikai formáció, nem két valóságos pártról szól. Ebből a modellből igaziból csak a kötőjelet kell átvenni. Azt a konstrukciót, amelyben a politikai pártok nem olvadnak össze. Külön pártot, külön frakciót alkotnak, de a szavazólapon nevüket kötőjellel összekötve, és ezzel szövetséget vállalva közös listával, közös jelöltekkel jelentkeznek.

A kötőjel ez esetben nem csak grammatikai forma. Jelzi, hogy egy politikai szervezet és gondolkodásmód megtartja saját szuverenitását, nem adja fel világnézeti és politikai karakterét, de a nemzet érdekében a legfontosabb ügyekben kész másokkal összekapcsolódni. »A kötőjel dicsérete« voltaképpen ennek a kényes egyensúlynak, a többpárti pluralizmus és széles összefogás egyensúlyának a dicsérete és kívánalma. A pártszövetséghez persze pártok kellenek. Nem csak azért, mert a jelenlegi választási szabályok csak pártok indulását teszik lehetővé. 

Azért is, mert a modern demokrácia a közéleti aktivitás minden formájának ösztönzése mellett mégiscsak a többpártrendszeren alapszik, azon a meggyőződésen, hogy többfajta legitim értékrend lehetséges. Noha talán október 23-án még nem ezzel az elképzeléssel indult, de előbb-utóbb az Együtt 2014-nek is érdemes párttá alakulnia, ha valóban hiszünk a »kötőjel«, az egyenrangú partnerek szövetségének erejében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2012. december 10. 17:26
Lendvai eeetársnő. Nem veszi észre, hogy ötlete a választók pofán hazudása? Már csak egy kötőjelben reménykedik, az is a fidesz-kdnp-től lopott? Ott legalább kettős tagság létezik, de az eeetársi választási szövetségben lenne vagy tízszeres tagság. Nem is tudom, ilyen ostoba kegyed, vagy ilyen füllentős? Nem lesz gáz-ár-eme-lés! hazudta kegyed lassan. Most lett csökkentés, mondom gyorsan. Hátha így is képes felfogni.
ciseaux
2012. december 10. 16:02
Az ember itt el van a maga bajaival, aztán belenéz a Mandinerbe, és kész! Sopánka néni a baloldali lélegeztető gépével...meg a kötöjel mélyebb értelmével. Fuck me! Jut eszembe, még mindíg 2/3-os a kormány? Mert 2010 óta még senki nem ért rá elmesélni, hogyan lehetséges 2012 Dec. 10-én, hogy egy MSZMP-s propagandista-cenzor közszereplő-képviselő-párt-ifi lehet még? Ah, a baloldal megújulása! Előre!
atila68
2012. december 10. 15:58
CPG
leroidusoleildavidgoldenberg
2012. december 10. 12:55
Nem akarom az udvaromban látni, küldjétek el a messzi Navarrába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!