Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Pillanatok műve

2012. december 05. 07:37

Az MVM-nek és az államnak készen kell állnia 2015-re arra, hogy megfelelő pozícióból tárgyalhassa újra a hosszú távú gázszerződést.

2012. december 05. 07:37
Dékány Lóránt
MNO

„Vitathatatlan, hogy az E.ON meglehetősen jó alkupozícióban van a Gazprommal szemben, hiszen a vállalatcsoport hatalmas mennyiségű fűtőanyagot vásárol Európa-szerte. Ráadásul számos beruházásban üzleti partner egymással a német és az orosz társaság. A viszonyt jól jelzi, hogy az E.ON Európában több helyen – köztük 2011-ben Magyarországon is – képes volt arra, hogy csökkentést érjen el a gáztarifákban az orosz mamutcéggel szemben. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy Magyarországon a cégek átvétele után az az MVM tárgyal majd a Gazprommal, amelyik mögött a magyar kormány áll, és az orosz vállalat partnereként részt vesz a Déli Áramlat-gázvezeték megvalósításában. Mindebből még nem következik az, hogy a gáz automatikusan olcsóbb lesz a magyar fogyasztóknak. De az biztos, hogy a megfelelő időzítéssel egy ilyen lépésre is lehetőség nyílhat. Az MVM tervei szerint ugyanis épp akkorra – 2015-re – készül el a magyar–szlovák gázvezeték, amikor lejár hazánk hosszú távú szállítási szerződése az orosz féllel. A szlovák összeköttetés ugyanakkor új gázforrásokhoz ad majd hozzáférést hazánknak, ami egyből jobb alkupozíciót teremt nekünk a Gazprom-tárgyalásokon. Ennél is fontosabb a gáztárolók kérdése. Ha elkészül a Déli Áramlat magyarországi szakasza, föld alatti létesítményeink jelentősége azonnal felértékelődik, hiszen olyan eszközt biztosíthatunk a Gazpromnak, amire mindenképpen szüksége van, ha európai uniós hídfőállást akar kialakítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2012. december 05. 08:32
"Magyarországon a cégek átvétele után az az MVM tárgyal majd a Gazprommal, amelyik mögött a magyar kormány áll" Biztos vagyok benne hogy számunkra rendkívül előnyös megállapodást fogunk kötni Ivánékkal hiszen a legkíválóbbak állnak az MVM mögött. Vagyis ez garantáltan egy jó megállapodás lesz!
balbako_
2012. december 05. 08:08
Ha nem is okoz gázárcsökkenést, de drágulást sem, már megérte! Érdekes módon minden évben emeltek a kriptofasiszták regnálása alatt most két éve nem és mégis jócskán nyereséges az ágazat. Más oldalról Orbán terve, hogy nonprofit szervezetekké tegye az energiaszolgáltatókat, hosszú távon ez hozhat a lakosságnak könnyebbséget. És még egy mondat erről. Könnyű volt elkótyavetyélni ezeket az ágazatokat, de a következménnyel, hogy rögtön "világpiaci" árat eredményez nem számoltak, azaz cinikusan figyelmen kívül hagyták, viszont a bérek jócskán "világpiaci" alatt vegetáltak. Nos ezt is figyelembe kell venni ám, amikor cokit mondunk nekik a következő választáson is!
Robin
2012. december 05. 08:04
Most cukkolsz, amikor azt se tudjuk, hogy mi lesz holnap, a kormányt meg nem is érdekli.. x(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!