A Bajnai-projekt

2012. november 03. 01:21

Ők nem 2010-ben lettek fideszessé, hanem sokkal korábbról kezdve hiszik magukat a történelmi magyar elitek gyermekeinek. Nem sikerült ebből a miliőből Debreczenivel Gyurcsányéknak sem nagyobb csoportokat átállítani.

2012. november 03. 01:21
Tamás Pál
Népszabadság

„Sokan úgy gondolják, hogy Bajnainak a hagyományos jobb-bal törésvonalon átnyúló vonzereje van, vagy lehet. Bajnaira persze elsősorban értelmiségiek lehetnek a másik oldalon is elméletileg vevők, de a kisvárosi fideszes törzsközönségnek nyilvánvalóan túl intellektuális. Ráadásul úgy tűnik, hogy a Fideszt elhagyó vagy felőle elbizonytalanodó közönségben kevés az értelmiségi. Azok így vagy úgy, de kitartanak az általuk választott oldalon. Ha a következő évben a jobboldali térfélen nincs alapvető robbanás, és a gazdaság nagyjából a mai módon csúszkál, de ennél nagyobb baj még nincs, akkor innen aligha mennek át nagyobb tömegek.

Végül is ők nem 2010-ben lettek fideszessé, hanem sokkal korábbról, talán az első tudatosan megélt családi vacsoráktól kezdve hiszik magukat a történelmi magyar elitek gyermekeinek. Nem sikerült ebből a miliőből Debreczenivel Gyurcsányéknak sem nagyobb csoportokat átállítani. Jövő nyárig tehát három forgatókönyv valószínű. Az első maga a csoda. Megmozdulnak a tömegek, megvan a hiányzó karizmatikus vezető, és igény van az új középre. A politikai pártok – kicsik és nagyok – örülnek, hogy élnek, boldogan elfogadják, ha junior partnerek lehetnek a Bajnai-projektben. A második lehetőség, hogy létrejön egy komoly platform, ez azonban először csak a választók 5-8%-ára számíthat, és elsősorban az egykori SZDSZ-támogatókat fogja össze.

Egy ilyen mag máris alakul. Részben ugyanerre a bázisra, kulturális közegre számít Gyurcsány és az LMP is. Ugyanilyen joggal is, de a közeg szűk ahhoz, hogy három pártot eltartson, sőt növekedni is engedjen. A harmadik forgatókönyv óvatos Bajnai–MSZP-versenyre épít. Az itt megszerezhető tömegek nélkül Bajnai egy új kis liberális párt élén aligha aspirálhat vezető szerepre. A szocialisták teszik közben, amit lehet, hogy megtartsák választóikat, illetve hogy lent, a mélyben megpróbáljanak újabb csoportokat is elérni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pesti srác
2012. november 03. 16:34
http://www.youtube.com/watch?v=Noplgh8z62M&feature=watch-vrec Az élet egy doboz bonbon, rajtad áll, mit veszel ki belőle. Bajnai Lúdmilla Kordon! ADD TOVÁBB EZT A LELKEKET MEGRÁZÓ DOKUMENTUM KISFILMET! Szomorú, hogy az általuk szögelt gumi BTK még most is védi ezeket a patkányférgeket. (Talán nem véletlen!) E gumi BTK miatt ezek még szabadlábon vannak, olthatják a népet. Bajnai Lúdmilla Kordon csak ennyire képes. Lehet őt és szabad rabló agybeteg dániel péter szintű hordáját megválasztani tisztelt vakegér birkanépsegg. Ha figyelmesen követik e tragikus filmet látható a bandája minden tagja magas poziókat töltött be,, némelyik több miniszteri poszton (Drazsé) is segítette áldásos gátlástalan hazaárulásukat fosztogatásaikat. Mielőtt megnézi valaki e kis filmet készítsen elő a libák után egy kacsát, legyen mibe hánynia. De ha van ideje, nézze meg a you tubén a többi dokumentum filmet.
imres
2012. november 03. 10:08
Tulajdonképpen nagyjából igaza van. Az utolsó nagy "népvándorlás" lezajlott, a bizonytalanok és a kevésbé aktívak végigpróbálták a politikai paletta számbajöhető pártjait. A rétegpártok nem számítanak. Náluk még elképzelhető, hogy jönnek-mennek. Orbán ezt úgy fogalmazta meg, hogy a kétharmad kivételes alkalom. Egyhamar elképzelhetetlen, hogy még egyszer összejön. Tehát. Megmerevedtek a frontok. Az látszik, hogy a baloldal ebből a játszmából vesztesen került ki. Sok oka van ennek, de az egyik nem elhanyagolható tényező, hogy nincsenek tömegesen eladható figurái. Ez látszik az időközi választások eredményeiből is, de abból is, hogy a középszintű területi funkcikat szinte teljesíthetetlen feladat elé állította az MSZP. Darabonként 15 ezer támogatót kell felmutatniuk. Számoljunk! 100-nál alig több választási körzet marad. Szorozva 15 ezer szimpatizánssal, az másfél millió. Nincs annyi MSZP támogató az országban. A választási körzeti megbízottak most belefogtak a mission impossibla című társasjátékba. :) Bajnai? Ugyanazokat próbálja megszólítani, akik szétrebbentek az SZDSZ-től, megriadtak az MSZP mostani balratolódásától, nem szimpi nekik Gyurcsány álszent viselkedése, már nem bíznak Dávid Ibolyka dicsőséges visszatérésében. Sokan vannak vagy kevesen? Ha a 2000-es évek végének adatait nézzük, akkor nem olyan nagy a létszám. Talán félmillió. Ehhez kellene még kétszer annyit gyűjteni, hogy esély legyen Orbán leváltására. Koalícióban. Kérdés. Van-e erre esély, akkor, amikor Bajnaiék csak handabandáznak a jelszavakkal?
kuzmics
2012. november 03. 09:35
"Bajnai... a kisvárosi fideszes törzsközönségnek nyilvánvalóan túl intellektuális." Ejnye, ejnye, ezt a szalonképtelenséget! Bezzeg a fővárosi értelmiségiek 20 évig megválasztottak egy pojácát főpolgármesternek. Bajnaival nem az a baj hogy intellektuális, hanem az, hogy báb, s végre fogja hajtani megbízói utasításait.
citizen queen
2012. november 03. 09:34
"a kisvárosi fideszes törzsközönségnek nyilvánvalóan túl intellektuális." Egy kis mucsaizás, bőgatyázás bemelegítésként. "ez azonban először csak a választók 5-8%-ára számíthat, és elsősorban az egykori SZDSZ-támogatókat fogja össze. Egy ilyen mag máris alakul. Részben ugyanerre a bázisra, kulturális közegre számít Gyurcsány és az LMP is. Ugyanilyen joggal is, de a közeg szűk ahhoz, hogy három pártot eltartson, sőt növekedni is engedjen." Ez nem újdonság, eddig is tudtuk. Azonban megsúgom, hogy ezzel a vidéket csípőből lenéző, mi vagyunk a kultúra letéteményesei ex-szadeszes mentalitással nem fognak tudni tömegeket maguk mellé állítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!