Az LMP Darwin-díja

2012. november 18. 12:30

A hősi halottakat tisztelni és kitüntetni szokás, de azért ha egy katona véletlen felrobbantja magát több száz kilométerre a fronttól, azt titokban inkább körberöhögik.

2012. november 18. 12:30
Sztojcsev Iván
Sztojcsev Iván
Gulyásdemokrácia

Ami itt van, az matek, egyszerű számolgatás. A végsőkig őrzött függetlenség szép elv, és működött is volna. A régi választási rendszer szerint. De annak vége. Új szabályok vannak, és ezek szerint fogják tartani a választást, amin egy pártnak csakis akkor lehetséges bármi eredményt elérni, ha ezeket elfogadja. Nem kell, hogy tetsszen a valóság, csak nincs más. És a valóság, az új választási törvénnyel az, hogy a nem a legnagyobb ellenzéki erőre adott szavazatok el fognak veszni.

Nagyon sokan gondolják ma úgy, hogy Orbán Viktort és kormányát le kell cserélni, és aki számára ez a fontos, annak a racionális döntés az lesz, hogy a legerősebb ellenzéki erőre szavaz. Mert ha nem, akkor a szavazata az egyéni körzetben semmit nem ért, a győztes - széttagolt ellenzék mellett a Fidesz - ott mindent visz. Ezt fel kell ismerni, ahogy azt is, hogy nem 2010 van. Tavalyelőtt nem volt kérdés, hogy a Fidesz nyer, akkor lehetett bátran protestszavazatot leadni. De most reális esély van a kormány leváltására, és valószínűleg több szavazó fog ebben a lehetőségben gondolkozni, mint abban, hogy egy szimpatikus, de nem csak ellenzékben maradó, hanem a kormányváltást gátló pártra voksoljon, csak mert itt-ott szép, amit mondanak.

És tudom, azt előző mondatomat szétszedhetnék a leglelkesebb LMP-sek, az opportunizmus pedig biztosan ronda dolog. De álljon intő példának: volt egyszer egy SZDSZ, még jó régen, ugyanúgy parlamenti ellenzéki pártként, ugyanúgy másfél évvel az Orbán-kormány lehetséges leváltása előtt, 2000 végén. Ugyanúgy kitalálták, hogy tartsanak egyenlő távolságot mindenkitől és ne a kormányváltás legyen az egyedüli cél, hanem önálló pólusként megjelenni - el is kezdett zuhanni a népszerűségük, és alig tudták csak visszahozni a választásra, azt is csak ennek az ötletnek a feladásával, de ezzel, hogy visszavonták a döntést, le is váltották Orbánékat, másképp maradt volna a Fidesz hatalmon és ők 5 százalék alatt. Aki lemarad, azt megeszik a dögkeselyűk. Szomorú, de ez van.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2012. november 19. 00:14
"...de azért ha egy katona véletlen felrobbantja magát több száz kilométerre a fronttól, azt titokban inkább körberöhögik." Mondd, Iván! Van hely ebben az országban, ahol elég egy-két jól hangzó frázist elsütni, oszt fizetnek érte? Ha van, az eléggé nagy baj...
Akitlosz
2012. november 18. 18:58
Az SZDSZ történelmét pedig rosszul tetszik ismerni. Az volt a - legalábbis szavakban - a legantikommunsitább párt, így az ország második legnagyobb pártja lett. Aztán öszseálltak a kommunistákkal. Ezzel a lépésükkel a szavazóik kétharmadát el is veszítették, és kis párttá zsugorodtak. De nekik akkor még volt miből veszíteni. Ha az LMP is összeállna a kommunistákkal, és emiatt elveszíteni a szavazói jó részét, akkor az a parlamenti létük végét jelentené.
Akitlosz
2012. november 18. 18:55
Elég sokan pedig úgy gondolják, hogy nem kérnek sem a Fideszből, sem a vörösökből (talán mert van memóriájuk). Nekik választható lehetőség az LMP. De ha az LMP beállna a vörösök mögé, akkor ugyan ki szavazna rá? Akiknek nem tetszik a bolsevik ellenzék nyilván nem. Akik pedig le akarják cserélni Orbánt Bajnaira, vagy más internacionálét éneklőre valamelyik vörös pártra szavaznak és ugyan nem az LMP-re. Az LMP jó döntést hozott, így megőrizte az esélyét, hogy önálló pártként vigye valamire. Nem nagy esély, de esély.
Öreg
2012. november 18. 15:55
A hülyeségnek nincs határa! Mintha az SZDSZ nem a csatlakozásba döglött volna bele és nem ugyanezért szűnt meg az MDF! Aki VBajnairra akar szavazni, az válassza Bajnait, de ne mások hátán akarjon bejutni oda, ahová úgy sem tud
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!