Mi is az a Milla?

2012. november 22. 09:42

Az Együtt 2014 az ellenzéki együttműködés embrionális formája, amelyből vagy lesz valami, vagy nem. Az első közvélemény-kutatási adatok biztatóak, de nem kell ettől elszállni.

2012. november 22. 09:42
Navra László
Millamédia

„Ezen a ponton szeretnék egy dolgot nagyon erősen hangsúlyozni: az, amit a Milla aktivistái ingyen, munka és család mellett, saját szabadidejükben este, hétvégén véghezvittek, szerintem óriási teljesítmény. Ha semmi többet nem tesznek, csak annyit, hogy világossá teszik: a magyar társadalom nem azonos a NER förmedvényével, már akkor is büszkék lehetnek magukra. Minden elkövetett hibájukkal, alkalmanként naivitásukkal együtt komoly értéket teremtettek (ennek én nem voltam részese, mert mire csatlakoztam, ezen már túl volt a Milla). De ezen a ponton döntést kellett hozni. Az egyik lehetőség az volt, hogy nem lesz több tömegrendezvény, mert politikailag ennél komolyabbat, mást a »millások« nem tudnak-akarnak tenni, de a százezres tömeg ennél már többet vár. Ebben az esetben a Milla működteti tovább a százezres Facebook-oldalt, a blogot és esetleg létrehoz egy saját weboldalt (jelenleg: millamedia.hu). Vagy továbblépnek, és részt vállalnak az Orbán leváltására szerveződő politikai aktivitásban is.

Megszületett a döntés, a Milla Egyesület létrehozatalával és Együtt 2014-ben való részvétellel végülis éppen ez történt. Nem kell palástolni, hogy a Millán belül is lefolytak hasonló tartalmú viták, mint a hétvégi LMP-kongresszuson. Vagyis valós dilemmaként merült fel az, hogy lehetséges-e a rendszer megújításán dolgozni egy olyan szereplővel, aki szocialista támogatással volt miniszterelnök. Magam – természetesen nem egyedül – erősen érveltem amellett, hogy nem az a kérdés, hogy lehetséges-e, hanem az, hogy van-e annál jobb út, minthogy a Milla – mint amely még nem részese a politikai küzdelmeknek – elkezdi összehozni azokat a szereplőket, akikkel elképzelhető a bizonytalanok mobilizálása, akik képesek kisebb-nagyobb tömegek szimpátiáját elnyerni, és akikben van valamennyi maradék bizalom. Röviden, az álláspont úgy szólt, hogy hozzunk létre egy kerekasztalt, ahol leülnek a felek, és elkezdenek tárgyalni az egyfordulós választási rendszer miatt szükségessé vált együttműködés kereteiről, elveiről, stratégiájáról. Nem kormányprogramról, nem választási együttműködésről, mert az még végtelenül messze van. A cél kizárólag a valós párbeszéd megkezdése, amely jó esetben elvezet valamilyen koordinált ellenzéki választási részvételhez. Olyan együttműködéshez, amelynek eredményeképpen előálló reménybeli kormányváltás jobb kormányzást eredményez, amely nem a szekértábor-logika alapján működik, és amely a kormányzást nem a bosszúállásra, hanem az építkezésre használja fel.

Végül is ez lett. Az Együtt 2014 jelenleg nem több egy olyan asztalnál, amelynél a felek teljes identitásukat megtartva, vétójoggal vesznek részt, minimális egyeztetési kötelezettséggel a saját politikai akcióik, kommunikációjuk tekintetében. Úgy is fogalmazhatnánk: az Együtt 2014 az ellenzéki együttműködés embrionális formája, amelyből vagy lesz valami, vagy nem. Az első közvélemény-kutatási adatok biztatóak, de nem kell ettől elszállni. A 14%-os támogatottság ugyanis a magyar politika állapotáról látlelet: érdemi teljesítmény nélkül lehetett ekkora tömeg szimpátiáját megnyerni (2010-ben 2/3-os többséget is lehetett szerezni kormányprogram nélkül). Hogy az Együtt 2014 képes-e komoly politikai teljesítményre, az fél év múlva már látszani fog, alig egy hónapja ennek a reménye csillant föl.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Axxtro
2012. november 22. 13:53
Eddig a libaszar ropogtatás a legjobb …
kjkj945
2012. november 22. 13:53
navra navra? de hol a csics????
imres
2012. november 22. 12:49
"Úgy is fogalmazhatnánk: az Együtt 2014 az ellenzéki együttműködés embrionális formája, amelyből vagy lesz valami, vagy nem. Az első közvélemény-kutatási adatok biztatóak, de nem kell ettől elszállni. A 14%-os támogatottság ugyanis a magyar politika állapotáról látlelet." Aki járt már Beatrice koncerten, az tudja, hogy mit jelent a spontán vastaps. Az első közvélemény-kutatási adatok 14 %-ában vastagon benne van a közvélemény-kutató cég bevallottan sajátos, úgy is fogalmazhatnék, hogy egyedi technikája. Ha egy tömörülés még saját magának is hazudik, az ne csodálkozzon, ha pillanatok alatt álomvilágban találja magát. Visszatérve Nagy Feróra. Ott a spontán vastaps a tömegigények kielégítésének csiholására szolgáló beszólás volt. Fura, ha a közvélemény-kutató is csiholni akarja a közvéleményt, ami ráadásul közel sem egységes. Persze az is lehet, hogy a közvélemény-kutató elvtársaknál ez a természetes.
ZolieM
2012. november 22. 12:19
Tényleg, mi van moslékkavaró Bartos elvtárs, a megpuccsolt alternatív köztársasági elnökkel? Ő tutira szívesen énekelgetné Bajnaival az internacionálét :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!