Széldzsekis elnök?

2012. november 12. 07:28

Keleten még talán az amerikai elnökválasztásnál is fontosabb dolog zajlik csendben: a Kínai Kommunista Párt XVIII. kongresszusa.

2012. november 12. 07:28
Lukács Csaba
MNO

„Az elemzők azt mondják, a kérdés a színfalak mögött rég eldőlt, legfeljebb még nem publikus az eredmény. A szakértők zöme a most ötvenkilenc esztendős jelenlegi alelnököt, Hszi Csin-pinget (Xi Jinping) várja befutónak az elnöki tisztségre. Mielőtt megnéznénk, ki is ő, érdemes pár mondatot szánni a vezetőváltás okaira. Az 1989-es európai rendszerváltások tanulságait Kínában is levonták, és a kommunista párt vezetősége reformokat vezetett be a hatalomgyakorlásban. A ki nem mondott cél az volt, hogy megelőzzék az általuk nem kívánt folyamatot. Ennek értelmében törvényben szabályozták, hogy a kiöregedő politikai gárda ne kapaszkodhasson tíz körömmel a székébe. Négy szabály van: minden vezető csak tíz évig lehet hatalomban, és hetvenéves korában nyugdíjazzák; az aktuális vezetőnél tíz évvel fiatalabb generáció legtehetségesebb tagját jó előre kiválasztják utódnak; az így történő hatalomváltást a párton belül mindenki elfogadja; a folyamatot ciklikusan ismétlik. (...)

A várható befutót, a vegyipari mérnöki diplomával és jogi végzettséggel is rendelkező Hszi Csin-pinget sokáig »a szoprán férjeként« ismerhette a kínai közvélemény, hiszen a felesége népszerű népdal- és kínaiopera-énekeső. A párhuzam máris adott: ők lehetnek Kína Kennedyjei, ráadásul a férj politikusi dinasztia sarja, hiszen apja a Hosszú menetelés egyik veteránja. Ennek ellenére a kínai sajtó a »nép egyszerű gyermeke« képet építi: apja félreállítása idején, tizenöt esztendősen vidékre menekült, ahol kétkezi munkából élt, míg huszonegy éves korára helyi pártvezetővé választották. Sokan széldzsekis politikusnak is hívják, mert öltöny helyett a lezserebb öltözetet kedvelte, és azt is kiemelik, hogy sofőrös limuzin helyett inkább busszal utazott.

A világ már készül rá: a piacbarát gazdaságpolitikát preferáló politikust nemrég a leendő elnöknek kijáró tisztelettel fogadták Amerikában. A figyelem érthető, hiszen az előrejelzések szerint elnöksége idején, 2018-ban Kína gazdasága megelőzi az amerikait, és a világ vezető hatalmává válik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
holnaPinap
2012. november 12. 09:10
"talán az amerikai elnökválasztásnál is fontosabb dolog zajlik" nem talán, hanem biztos. náluk van a termelési potenciál és a levegődollárok fele.
KannibálTatárÚr
2012. november 12. 09:02
Húsz éve Kína nevetségesnek tünő erőfeszítéseket tett a felzárkózáara, mi pedig a kommunista uralom alól való felszabadulásnak örültünk. Ma ők néznek ránk lenézően, mi pedig a "felszabadulás örömeit" élvezzük.
USsange
2012. november 12. 08:51
"Keleten még talán az amerikai elnökválasztásnál is fontosabb dolog zajlik csendben: a Kínai Kommunista Párt XVIII. kongresszusa." A fontos dolgok csendben zajlanak, a jelentéktelenek meg nagy csinnadratta közepette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!