Kötelező iskola minden hatévesnek?

2012. november 25. 10:29

Nem a szülő döntése, hogy engedi-e iskolába a gyerekét?

2012. november 25. 10:29
FiloSzofi
Onleány Társasblog

„Az új törvény két dologban tartalmaz lényegi változást: az egyik, hogy nem a májusi, hanem az augusztus végén hatodik életévüket betöltött gyerekek számítanak iskolakötelesnek. A másik, talán többeket is érzékenyen érintő változás arról szól, hogy nem a szülő döntése, hogy engedi-e iskolába a gyerekét. Az óvodavezető feladata lesz az iskolaérettség megítélése, és ha a véleménye nem egyezik a szülőével, akkor a nevelési tanácsadó, vagy más szakmai stáb vizsgálja meg a gyermeket. Az ő döntésük azonban már kötelező érvényű.

Ez a szabály elvileg rendben van, gyenge pontja »csak« az emberi tényező. A felelősség most nagyobb arányban nehezedik a szakemberekre, akik nyilván hozhatnak téves döntést is. Emellett a szülőkből is kihozhatja a vesztegetőt, ha mindenáron szeretnék még otthontartani a kis hatévest.

Kérdés, hogy mi lehet a törvényhozók motivációja, hiszen akkor szoktak egy meglévő szabályt módosítani, ha valami bántja a csőrüket. Az nagyjából észrevehető, hogy a társadalom szocializációs különbségeit szeretnék csökkenteni. Erről szól a kötelező óvoda is. A nagyobb szülői szabadság amúgy szerintem is tovább mélyíti a szakadékot. Míg az egyik családban esetleg igyekeznek elkerülni a társadalmi elvárásokat, eltekinteni a normáktól, amíg lehet, és hagyják csellengeni a gyereket, ha 7-8 éves koráig, addig a másik családban esetleg már a második nyelvet kezdi különóra keretében az a hétéves, aki egyébként az óvodában már unatkozik, és főműsoridejében már igényelné a másféle kihívásokat. Mindketten más okból, de alkalmazkodási problémákkal küzdhetnek az iskolában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pikkpakk
2012. november 25. 16:06
A legnagyobb gond az ,amikor a szülő annak ellenére beíratja a gyermekét az iskolába ,hogy az óvónő nem javasolja.... És az esetek 99%-ban minimum az óvónőknek van igazuk...
kukagyerek
2012. november 25. 13:30
"Nem a szülő döntése, hogy engedi-e iskolába a gyerekét?" Az épeszű szülő érdeke, hogy a gyereke már hatéves kortól iskolába járjon, abban az esetben, ha egészségi akadálya nincs. Azonban, manapság kezd elterjedni az a idióta gyakorlat és felfogás, hogy jobb ha minél később kezdi az iskolát a gyermek. Nagy az Isten állatkertje!
lavor
2012. november 25. 13:21
Értem én hogy a hatalmas jólét közepette már olyannyira unatkozunk, hogy minden héten vmilyen ügynek az élharcosai akarunk lenni, de nem, ez nem jó - így válik végül az ember egy önelégült, savanyú, mindent nagyon jól tudó szar alakká. Kicsit vegyünk vissza ebből a túlzott szociális érzékenységből...jó lesz az. Sétáljatok egyet. Vagy hallgassatok vmi laza, nyugis zenét. http://www.youtube.com/watch?v=Sal-bp_ciC4 De nem! Ti demokraták vagytok, nem engedtek az autoriter hatalomnak, a gyerek csak azért sem fog 6 évesen iskolába járni!!!! Mutassátok meg nekik!!!
bdi
2012. november 25. 12:35
Mellesleg az én kölköm is csak 7 évesen ment általánosba, lehet, hogy 6 évesen most gypbe küldenék. Most egy, az országos tízes listákon rendszeresen helyezett gimnáziumban az átlag feletti eredményt ér el. A gypből indulva kicsit más lenne most a helyzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!