Ki kit alázott meg

2012. november 27. 11:44

Ha a hazai cigány értelmiség makacsul az áldozat szerepében értelmezi magát, nem lesz kibontakozás.

2012. november 27. 11:44
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Cigányokról

„Amúgy ismerek határozottan cigánynak látszó cigányokat, de még egy sem mondta, hogy nem szolgálták ki a presszóban, hogy leköpték volna az utcán, vagy bármi ilyesmi atrocitás esett volna velük. Valami Isten háta mögötti, cájgos-gumicsizmás kocsmában megeshet, de gondolom, hogy Rostás Árpád oda nem jár. Így aztán nekem nem igazán hiteles ez a dolog, amellett, hogy semmi köze a Prima Primissimához.

Rostás Árpádot történetesen ismerem, egy cigány kulturális rendezvényen futottunk össze. Amennyire tudom, kitűnő műbútorasztalos, ilyenből legföljebb ha néhányszáz akad. Hogy mit csinált Versailles-ban, az nem derült ki számomra sem, de biztosan valami fontos munkát (vagy nem). Mondjuk úgy, hogy érvényesülni törekvő ember. Elég nehezen fogadta el, hogy a lap, amelynek dolgozom, bármennyire is szorgalmazta, nem közöl vele interjút: többször telefonált, emaileket, sms-eket írt, míg végül feladta. Tudom, másutt több szerencsével járt.

Mindebből egy fontos tanulság leszűrhető: ha a hazai cigány értelmiség – soroljuk ide Rostás Árpádot is – makacsul az áldozat szerepében értelmezi magát, és ha a fősodratú média kritika nélkül szekundál ehhez, akkor itt egyhamar nem lesz kibontakozás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2012. november 27. 19:23
Bencsik Gáborral hallottam olyan interjút, miszerint a cigány vándorkovácsok Magyarországon, sőt egész Közép- és Kelet-Európában magasabb szakmai színvonalat képviseltek, mint a helybenlakó kovácsok, azért is maradtak meg olyan sokáig. Innentől kezdve nem érdekes, hogy mit mond egy műbútorasztalosról, aki éppenséggel cigány is. Aki hazudik,...
goldstein
2012. november 27. 18:25
Hogy mer ez az őskomcsi dumálni? Bencsik úr a maga köpönyege hányfelé forog? Hívhatjuk Szélkerék úrnak a továbbiakban?
Claypool
2012. november 27. 15:58
Rostás Árpád nem csak kiváló műbútorasztalos, hanem az ASZTALOS,kedves Bencsik úr! Egy ,a kilencvenes évek elején nagy port felkavaró ügy volt a Marcali kórház majdnem kétszáz éves falépcsőjének a felújítása.. Rostás nem csupán lelakkozta,meg kijavította,mint egy mezei műbútorasztalos,hanem restaurálta is, a díszes,barokkos faragásokat,cirádákat,újrafaragta,újrateremtette! Rostás nevéhez fűződik egy olyan fakonzerválási eljárás,amit nem kitaláció,senki más nem használ a világon.Ennek lényege,hogy az eredeti elemekből építi újjá a muzeális,műemlékértékű bútorzatokat,az eredeti elemek zömét képes volt eddig megmenteni,bárhol is dolgozott a világon.. A marcali kórház ügyéhez hozzátartozik,hogy Rostást ha jól tudom,soha sem fizették ki! Rostás szakmai nívója magasan veri az önét Bencsik úr,ugyan is önnek átlagos,közepes képességű újságíróként kötelessége lett volna utánanézni Rostás múltjának, és jelenének! " Amennyire tudom, kitűnő műbútorasztalos, ilyenből legföljebb ha néhányszáz akad." A néhány százat külön írjuk Bencsik úr erre tessék odafigyelni,ilyen mérvű hibát Rostás a szakmájában nem engedhet meg magának! Ellenben ez a pökhendiség visszataszító! Rostás védi a fajtáját,ahogy mi is a miénket, ha nem jól teszi,vagy nem hatékonyan,az az ő baja! De sokkal inkább rászolgált arra a díjra, mint maga a diplomájára,Bencsik úr!
Feltuki és Gogylász
2012. november 27. 13:17
Rostás Árpád a legkitűnőbb bÚtor-restaurátor. Képes abba a faanyagba is életet lehelni amelyik már porlik a korhadástól.(Egyedül Európában) A versalles-i kastély famozaik padlőzatának restaurálást korabeli faanyagok felhasználásával oldotta meg úgy, hogy megvásárolta egy régi pajta lebontása után megmaradt gerendákat a környékről.... Zseni a pasi na. Innetől nem érdekel hogy kiféle miféle, az újságíró nincs képben vele kapcsolatban. szerintem. Japánban az ilyen embereket élő nemzeti örökségnek nyilvánitják.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!