Az öltönyös hülyegyerekek apoteózisa

2012. október 01. 12:19

Önbizalmuk és műveletlenségük rendszerint fölényes mosollyá áll össze arcukon.

2012. október 01. 12:19
Professzor Pizka
Ráérünk blog

„Ha visszagondolunk a reformkorra, díszmagyarba öltözött, bajszos-szakállás haladó nemesek képe ugrik be. A XX. sz. elejéről bajszos, jólfésült öltönyös pacákok. A kommunizmusból a pocakos téeszelnököt, a barna zakós, talpas cigit szívó, bunkó párttitkárt szokás utálni. Minden kornak, korszaknak vannak közhelyszerű arcai és embertípusai, akikre úgy gondolunk, mint a korszakot alakító, jellegzetes emberekre.

A századvég helyzetbehozásával immár végleg szárnyra kapott az új ember: az öltönyös majom. Nézzük meg: 28-38 éves jogász-politológus-közgazdász fiúk ezek, rövid külföldi tanulmányutakkal, innen-onnan összekapart tudásmorzsákkal, amelyek valamiféle progresszív jobboldalinak gondolt maszlaggá állnak össze.

Jellegzetességük, hogy általában megfellebbezhetetlen észosztók, már az egyetemen is azok voltak, ott is öltönyben voltak, és ha felszedtek egy-egy olyan nevet, mint Durkheim vagy Hayek, netán Roger Scruton, akkor ezt hosszan ismételgetik magukban és később tromfként vágják az asztalra, ha valakihez leereszkednek egy vita erejéig. Megfigyelhető vonzódásuk a a XX. sz. második felének angolszász konzervatív politológiájához. Önbizalmuk és műveletlenségük rendszerint fölényes mosollyá áll össze arcukon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
maniac13
2012. október 01. 20:48
A jelenség kétségkívül létezik, de aligha hiszem, hogy politikaioldal-függő, sőt még azt sem, hogy kizárólag a politikai porondon létezik. Egész világunk tele van nagy szövegű, nagyképű "önmagukat adó" fiatalemberekkel és hölgyekkel, akiknél a külső kevés tartalmat rejt. Grosse Klappe, nichts dahinter - ahogy a német mondja. (Persze az a gyanúm, hogy máshol is vannak, és a múltban is volta ilyenek.) De azért a szerzőnek sem kellene ennyire a Parnasszus magaslatáról fitymálnia másokat, mert talán olyanok is magukra veszik, akiknek nem kellene.
Stego
2012. október 01. 20:34
A cikk gyakorlatilag a magyar nemzetet, a nemzetben gondolkodó magyarokat igyekszik megbélyegezni. Zsé kategóriás szar. A reformkor nemesei tettek az országért, és iskolázott, művelt emberek voltak. A bolsevizmus időszakában szerették őket negatív színben feltüntetni, hazug módon. Az akkori nemeseknek semmi közük nincs a mostani uraskodó ex-bolsevik, alapvetően zsidó senkiháziakhoz. Ezek valóban tudatlan, kivagyi majmok.
Justicia
2012. október 01. 20:31
Nem az öltönnyel van a baj, hanem akik benne vannak. Egyenfiúk, azonos hanghordozás, frizura, arrogancia, semmi önálló vélemény, az egyéniséget is bedarálja a fidesz.
geraz51
2012. október 01. 18:05
Nehéz lehet a generáció váltást elviselni.Kéri László és tanítványai megkezdték a harcot a másképp gondolkodók ellen.Az ATV kivételével nincs megszólalási lehetőségük,talán majd az új heti hetes.A Századvég a Nézőpont nem az ő befolyásuk alatt áll,ezért nem lehet hülyíteni az embereket. 50 évig ment,de megjelent egy másik világnézet. Heim Pétert és munkatársait lemajmozni pedig jellegzetes balos tahóság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!