Szerbia
ÉLŐ
Anglia

IMF 2008–2012

2012. október 05. 07:23

A különbség csupán annyi, hogy a piacok brutalitása „gyorsan öl”, a Nemzetközi Valutaalap diktátumai „lassan ölő” méregként roncsolják szét az adott ország társadalmi-gazdasági szövetrendszerét.

2012. október 05. 07:23
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A valutaalap hitelének kamata ugyan nem alacsony, de az esetleges hisztéria nyomán az egekbe emelkedő piaci kamatoknál azért bizonyosan kedvezőbb. Ha ez valóban így is lett volna és lenne, akkor a világ valóban képes lett volna a nagy adósságválságok elkerülésére az elmúlt 67 év során. De nem sikerült elkerülni ezeket az összeomlásokat, és ennek nagyon egyszerű oka van. Mégpedig az, hogy az IMF nem az, mint aminek a statútuma mondja. Törekvései nem szemben állnak a piacok spekulatív hisztériájával, hanem annak döntő fontosságú kiegészítői. A piacok spekulatív hisztériájának pusztító következményeinek elkerülése érdekében a valutaalap »védőszárnyai« alá bemenekülni igyekvő országok ott ugyanazokat a következményeket találják.

A különbség csupán annyi, hogy a piacok brutalitása »gyorsan öl«, a Nemzetközi Valutaalap diktátumai, amelyeknek »elfogadását« szabja a relatíve alacsonyabb kamatok feltételéül, »lassan ölő« méregként roncsolják szét az adott ország társadalmi-gazdasági szövetrendszerét, mint ahogyan azt az elmúlt évtizedek során számos alkalommal megtapasztalhattuk. Ám a hamis beszédtér lehetetlenné teszi ennek az evidenciának a kimondását, mint ahogy annak a kimondását is, hogy a 2008-as és a leendő 2013-as hitelmegállapodás ugyanarra a hazug forgatókönyvre épül. Ennek lényege, hogy először a piacok »ráijesztenek« az adott országra, így az mi mást tehetne, az IMF-hez menekül. Magyarország társadalma és gazdasága 2008-ban és most is ugyanabban a történelmi helyzetben van, birodalmi függésben, kifosztva.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2012. október 05. 15:39
Ezt a kedves,bolond Bogár Lacit tényleg csak sajnálni lehet!
sóhivatalnok
2012. október 05. 15:17
Ó te sötét agyú megélhetési bérrettegő...!! Elmagyaráznád, hogy mi a helyzet mondjuk Izlanddal? Az IMF ott is részt vett a válságkezelésben! (Csak volt hozzá egy normális kormány is, amelyik TÉNYLEG nem az emberekkel akarta megfizettetni, amit a politikai meg a pénzügyi elit elbénázott.)
brabant89
2012. október 05. 12:33
"Ám a hamis beszédtér lehetetlenné teszi ennek az evidenciának a kimondását, mint ahogy annak a kimondását is, hogy a 2008-as és a leendő 2013-as hitelmegállapodás ugyanarra a hazug forgatókönyvre épül. Ennek lényege, hogy először a piacok »ráijesztenek« az adott országra, így az mi mást tehetne, az IMF-hez menekül." Tehát Bogár szerint nem a Gyurcsány kormány gazdaságpolitikája volt elhibázott, hanem valami oknál fogva a piacok "ráijesztettek" Magyarországra. Bravó, Laci bácsi!
Yuing
2012. október 05. 11:49
Ne is haragudj Lacikám, de igen barom vagy ! Ennyi ökörséget honnan szedsz össze ? Mondjad Lacikám, van testvéred ? Mert egyedűl ilyen hülye nem lehetsz !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!