Az öt leggyakoribb tévhit az euróövezeti válságról

2012. szeptember 03. 11:16

Ha az uniós vezetők kitágítanák a tudatukat, rádöbbennének, hogy kríziskezelésükkel éppen azokat az embereket sújtják, akiknek szolgálatára anno felesküdtek, és akik nélkül ők most sehol sem lennének.

2012. szeptember 03. 11:16
Wéber Balázs
Világgazdaság

„Negyedik. A piacok honorálják a tagállami erőfeszítéseket. Az uniós vezetők évek óta azt mantrázzák, hogy a tőkepiaci befektetőket megnyugtatja, ha az egyes tagállamok szigorú takarékossági intézkedéseket, reformokat vezetnek be, és így kiegyensúlyozottabbá teszik költségvetésüket. A befektetőknek azonban eddig eszük ágában sem volt megnyugodniuk, hiába tett meg az új olasz és az új spanyol kormány minden szükségesnek ítélt lépést, az államkötvény-piaci hozamok július közepéig megállíthatatlanul emelkedtek. (...)

Ötödik. Az emberek ostobák. Uniós vezetők megértést mímelő álmosollyal az arcukon sugallják azt az álláspontot, miszerint a dél-európai társadalmak éretlenek arra, hogy elfogadják »a nehéz, de szükséges« megszorításokat. Ezzel szemben az embereket inkább az egyenlőtlen teherelosztás, a »no future« életérzés zavarja – és az a nem múló sejtelem, hogy miközben társadalmukból egyre több pénzt szivattyúznak ki, addig a hitelezők zsebébe egyre több kerül.

Mindezt figyelembe véve talán hasznos lenne, ha az uniós vezetők kissé kitágítanák a tudatukat, és megpróbálnák a megszokott mintáktól elszakadva, más szemszögből, a tények új kontextusba helyezésével látni az eddigi eseményeket. Így arra is rádöbbennének, hogy kríziskezelésükkel éppen azokat az embereket sújtják, akiknek szolgálatára anno felesküdtek, és akik nélkül ők most sehol sem lennének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarjon_sünt
2012. szeptember 03. 18:07
Hihetetlen fos egy cikk. Elmenne egy Blikkben, de egy gazdasági lapban? Az 5 pont nagyjából igaz, de aki egy kicsit tájékozott eddig is tudta. De idejön a jani és fikáz, hogy mások hülyeségeket írnak, meghogy szar a válságkezelés. De azt nem mondja el, hogy mi lenne az alternatíva. Így tényleg majdnem Bogár László.
anticonstitutionnelle
2012. szeptember 03. 13:24
Oh igen. A fedezet nélküli 13. havi görög nyugdíjakat is a hitelezők és spekulánsok zabálták fel igaz? Bogár Laci szint a VG-ben? Mi a fene.. Azért van megszorítás mert nincs pénz. Mit nem lehet ezen felfogni? Ez nem megoldás, hanem kényszer...
Potymog
2012. szeptember 03. 13:06
Az EU-ban is érdek és erőviszonyok azok, amik mozgatnak. A közérdek, a csoportérdekek, az egyéni érdekek megfelelő összehangolása lenne a megoldás, de ez bizony még messze nem sikerült nekünk, embereknek Ha valaki ezt megoldaná......
Kvasztics Fedor
2012. szeptember 03. 12:32
A gazdaság célja eredetileg a társadalom megélhetése, az állam és intézményeinek fenntartása. Mára kizárólag a profitszerzés, kerül, amibe kerül. A pénzvilág fejére nőtt az államoknak, miközben a társadalmak iránti felelősségből semmit nem vállal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!