A művészet a politika felett áll

2012. szeptember 15. 10:13

Kívülről érkezem, segíthet mielőbb rendet, nyugalmat teremteni. A széthúzás helyett az egymásra figyelésre kell most koncentrálni.

2012. szeptember 15. 10:13
Nagy József
MNO

„Végül is miért döntött úgy, hogy megpályázza az igazgatói posztot?

A segítő szándék vezérelt: talán a jelenlétem, hogy kívülről érkezem, segíthet mielőbb rendet, nyugalmat teremteni. A széthúzás helyett az egymásra figyelésre kell most koncentrálni.

Ahogy Bozsik Yvette, az ön személye kapcsán is felmerült, hogy a hivatalos kultúrpolitika szemelte ki erre a pozícióra.

Kívülről így értelmezik. Én erről nem tudok. Soha nem voltam és nem is leszek semmilyen politikai pártnak a tagja. Mindig függetlenként teszem a dolgom és hozok döntéseket.

Mi a terve a Trafóval? Megmaradna az intézmény profilja?

Szabó Györgyék a kísérletező előadó-művészeti szférának adtak itt otthont, ezt nem kívánom bolygatni. Az itthoni és a Kárpát-medencei alkotókra, független társulatokra szeretnék nagyon odafigyelni, de az ő művészetüket elengedhetetlenül fontos nemzetközi kontextusba helyezni. Megdöbbentő viszont számomra az a fajta kategorizálás, amelyet itthon a művészet terén alkalmaznak. Meg kell értenem, hogy mindez miért alakult ki, az átjárások ellenére hogyan lehet ekkora szakadék a kőszínházak és a kísérleti csoportok között. Véleményem szerint nem elég ez a két alternatíva. Egy nem létező struktúrát kell kidolgozni a két rész között: úgy vélem, éppen itt az ideje, hogy a független szféra megizmosodjék, elég támogatást kapjon, és megújulva tehesse a dolgát. Párbeszédre van szükség, és ezt csak közösen lehet véghezvinni. Azt hiszem, a kint szerzett tapasztalataim alapján jelentős segítséget tudnék nyújtani ebben a folyamatban. De erre nyitottnak kell lenniük az alkotóknak, valamint a politikának is.

Melyek most a legégetőbb feladatok?

A késési fázisokat be kell hozni. Meg kell ismerkednem az itteni helyzettel, megoldást kell találni az emberhiányra, ami a legnagyobb baj jelenleg. Egyedül érkeztem, de még nem tervezem, hogy új munkatársakkal bővítsem a csapatot. Azokra támaszkodom, akik régen is itt dolgoztak. Ha átláttam a rendszer működését, akkor tudom csak, hogy milyen segítségre is lesz szükségem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. szeptember 15. 16:02
Mű vész et pol itik a!
kaktuszvirág
2012. szeptember 15. 15:42
A művészet mint olyan,egy rakás szar.Azok akik egymást, valamint a régmúlt időkben hozzájuk hasonló degeneráltakat "Művésznek"KIÁLTJÁK KI azok semmirevaló megélhetési szarháziak. Ha már annyira szeretik a "demokráciát" akkor szigorúan kereskedelmi alapon " művészkedjenek".Aki pénzt kap a "művészetéért" az lakjon jól,aki nem az dögöljön éhen.
nyugalmazott tanár
2012. szeptember 15. 15:26
Szegény szerzőnk még nem ismeri a "szocreál" fogalmát és pocsék termékeit.
Box Hill
2012. szeptember 15. 15:12
"A művészet a politika felett áll" Lehetetlen, amíg az adófizetők pénzén lébecolnak a színészek, amíg nem alakulnak magánszínházak, amíg költségvetési tétel a filmgyártás. A politika felett álló művész álljon meg a lábán a szabadpiacon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!